Rusland en Meta staan met getrokken messen tegenover elkaar: “We willen vrijheid van meningsuiting van de Oekraïners beschermen”

De beslissing van Meta, het bedrijf boven onder meer Facebook en Instagram, om tijdelijk oproepen tot geweld tegen het Russisch leger en Poetin toe te laten, doet heel wat stof opwaaien. Rusland is intussen naar de rechter gestapt om de socialemediagigant te laten labelen als een “extremistische organisatie.” Meta wil naar eigen zeggen de vrijheid van meningsuiting van de Okraïense bevolking beschermen.

De beslissing van Meta om de regels rond oproepen tot geweld op zijn onlineplatformen te versoepelen is bij de Russische autoriteiten niet in goede aarde gevallen. Zo is het tijdelijk toegestaan om bedreigingen te uiten tegen Russische militairen in Oekraïne. Als reactie is Rusland naar de rechter gestapt om Meta als een “extremistische organisatie” te laten labelen. Indien de rechter ingaat op die vraag, kan de Russische dictator Vladimir Poetin de activiteiten van Meta in zijn land verbieden.

“Vrijheid meningsuiting beschermen”

Nick Clegg, de nog maar net aangestelde president of global affairs bij Meta, reageert nu op de juridische stappen die Rusland heeft gezet. “We willen als bedrijf de vrijheid van meningsuiting van de Oekraïense bevolking beschermen. De burgers hebben het recht om kritiek te uiten op de invasie van Oekraïne. De maatregel heeft overigens enkel betrekking op Oekraïne”, schrijft hij op Twitter.

Het is wel niet duidelijk of die verklaring volledig klopt. Eerder deze week bleek uit interne mails, die het persagentschap Reuters kon inkijken, dat de beleidswijzigingen zouden gelden in Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije en Oekraïne. Een woordvoerder van Meta weigerde hierop commentaar te geven aan Reuters.

Rusland blokkeert westerse media

“Als wij ons standaardbeleid inzake inhoud zonder enige aanpassing zouden toepassen, zouden wij nu inhoud verwijderen van gewone Oekraïners die hun verzet en woede tegen de binnenvallende strijdkrachten uiten, wat terecht als onaanvaardbaar zou worden beschouwd”, gaat Clegg verder. Hij benadrukt daarbij dat Meta geen ruzie zoekt met de Russische bevolking.

Ondertussen probeert Rusland zoveel mogelijk westerse media te blokkeren in eigen land. Daarom hebben verschillende media tijdelijke oplossingen gelanceerd om de opgeworpen digitale blokkades van het Kremlin te omzeilen. Het Tor-netwerk is daar een mooi voorbeeld van. Dat netwerk verbergt de identiteit van de gebruiker door het internetverkeer langs verschillende Tor-servers te leiden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20