Tijdens een driedaags officieel bezoek aan Moskou heeft de Chinese president Xi Jinping een ontmoeting gehad met zijn Russische collega Vladimir Poetin om te bespreken hoe de economische samenwerking tussen beide landen kan worden verbeterd. Een van de belangrijkste punten van hun bespreking was het toegenomen gebruik van de Chinese yuan bij verrekeningen tussen Rusland en landen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
Rusland en China versterken economische banden door toenemend gebruik van yuan bij handelsafspraken

Waarom is dit belangrijk?
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de westerse wereld en Rusland op alle niveaus verder uit elkaar gegroeid dan ooit. Tegelijkertijd lijkt Rusland zich steeds meer op Azië, en met name op China, te richten. Moskou is nu zelfs bereid Beijing te steunen in zijn streven naar wereldwijde financiële invloed.In het nieuws: Rusland zal Beijing ondersteunen met de uitgebreide internationalisering van de Chinese yuan.
- “Wij zijn voorstander van het gebruik van de Chinese yuan bij verrekeningen tussen Rusland en landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”, aldus Poetin in een verklaring op woensdag.
De details: Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
- Poetin wil dat Rusland niet enkel met Aziatische landen in de Chinese yuan handelt, maar ook met landen in Afrika en Latijns-Amerika.
- De yuan is een steeds belangrijkere speler geworden in de buitenlandse handel van Rusland: het aandeel van de Chinese munt in de invoer van het land steeg van 4 procent in januari 2022 tot 23 procent eind vorig jaar. Ook het aandeel van de yuan in de exportbetalingen steeg aanzienlijk, van 0,5 procent tot 16 procent.
Versterkte samenwerking
De context: De dollar heeft nog steeds een grote voorsprong op de yuan.
- Volgens gegevens van het IMF is de Chinese munt vertegenwoordigd in slechts 2,8 procent van de valutareserves in de wereld. Ver achter de dollar (59,8 procent), de euro (19,7 procent), de yen (5,3 procent) en het Britse pond (4,6 procent).
- In zijn streven om zijn dominantie over de economische wereld te realiseren, rekent Xi erop dat steeds meer internationale uitwisselingen via de yuan verlopen.
- Hij staat dan ook zeer positief tegenover de verklaring van Poetin.
- Tegelijkertijd is China bezig oliemachten (Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) ervan te overtuigen hun zwarte goud aan China te verkopen in yuan in plaats van dollars.
Bilaterale overeenkomsten: Op weg naar een versterkte samenwerking tussen Rusland en China.
- In totaal ondertekenden Poetin en Xi dinsdag veertien bilaterale overeenkomsten.
- Deze omvatten uitgebreide samenwerkingen op het gebied van energie, voedselveiligheid en wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van de spoorwegen en de uitbreiding van de bilaterale handel.
- De twee leiders bleven echter discreet over de precieze omvang van de uitwisselingen tussen Rusland en China.
- China is reeds Ruslands grootste handelspartner.
- De Chinese uitvoer naar Rusland is afgelopen jaar met ongeveer 49 procent gestegen tot 763,75 miljard yuan (110,89 miljard dollar), volgens Chinese douanegegevens, meldt CNBC.
- Tot slot moet worden opgemerkt dat de verklaringen aan Russische zijde enthousiaster en omvangrijker waren dan aan Chinese zijde. Dit is niet verwonderlijk, aangezien Rusland meer te winnen heeft bij een toenadering tot China dan omgekeerd.
(fjc/dv)