Rusland wil de grootmacht van het Noordpoolgebied worden

Rusland drijft zijn militaire en economische activiteiten in het noordpoolgebied verder op. Dat heeft de Russische vice-premier Dmitri Rogozin aangekondigd.

De plannen kaderen volgens Rogozin in de strategie van Rusland om zijn land en cultuur te verdedigen. Daartoe behoort volgens de vice-premier ook het noordpoolgebied, waar volgens hem de toekomst van de Russische identiteit is gesitueerd. De Russische overheid heeft een budget van 20 miljoen dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën die de ambities van het land in het hoge noorden moeten ondersteunen. Het noordpoolgebied omvat volgens ramingen 20 procent van de onaangeroerde voorraden fossiele brandstoffen ter wereld. “Die reserves zijn cruciaal voor de energieveiligheid en de Russische nationale soevereiniteit,” zegt Rogozin.

Samenwerking?

Het land heeft onder meer de nieuwe nucleaire ijsbreker Arktika laten bouwen. Op termijn wil Rusland een dominantie in het transport van fossiele brandstoffen door de nieuwe noordelijke corridor die door de klimaatverandering tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan vrijkomt. De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder wel benadrukt dat de noordpool een regio van vrede en samenwerking moet blijven. Tegelijkertijd is Rusland in het gebied echter gestart met de uitbouw van een militaire basis, terwijl ook al grote militaire manoeuvres werden opgezet en een noordelijke militaire vloot is uitgebouwd. Tevens heeft Poetin wetenschappers ingeschakeld om tegenover de Verenigde Naties te bewijzen dat het Russische continentale plateau zich verder uitstrekt dan de huidige 200 nautische mijl. Rusland eist in het gebied 1,2 miljoen vierkante kilometer extra en een toegang tot 4,9 miljard ton fossiele brandstoffen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20