Wat is de ware impact van de invasie van Oekraïne op de Russische economie? Dit is hoeveel de energiecrisis het land zal kosten, volgens intern rapport

Volgens een intern rapport dat bestemd is voor de Russische overheid, zou de impact van de oorlog in Oekraïne op de economie groter kunnen zijn dan het land laat uitschijnen. Dat komt voornamelijk door de verminderde gas- en olie-export. 

Rusland kondigde vrijdag aan dat de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 voor onbepaalde duur gesloten zal blijven. Hoewel dat de Europese energiecrisis in de hand werkt, en Europese politici Rusland ervan beschuldigen gas als oorlogswapen te gebruiken, zou de zet het land wel eens zelf duur komen te staan.

Europa is immers de grootste afzetmarkt voor Russische energie. Het continent heeft in 2021 zowat drie vierde van al het gas dat Rusland exporteerde, opgekocht, alsook ongeveer de helft van de olieproducten. Het land probeert de verminderde export te compenseren door energieproducten scherp afgeprijsd te verkopen aan onder andere China en India, maar het lijkt erop dat dit niet volstaat om het verlies van de Europese markt goed te maken. 

Productie op een laagtepunt

De productie van Russisch aardgas lag sinds 2008 immers nog nooit zo laag. Door de gaspijpleiding nu volledig dicht te draaien om meer druk te zetten op Europa, zou de productie zelfs nog harder kunnen dalen. Dat terwijl Moskou van plan is om de productie op te schalen, althans volgens het rapport, dat door Bloomberg kon worden ingekeken

Volgens het interne rapport, dat enkel bedoeld was voor hooggeplaatste Russische functionarissen, zou dat het land duur kunnen komen te staan. Een volledige stopzetting van de levering van gas aan Europa zou de Russische overheid maar liefst 400 miljard roebels kunnen kosten, omgerekend meer dan 6,5 miljard euro. En hoewel Rusland die verliezen wil goedmaken door andere afzetmarkten te zoeken, zou dat niet genoeg zijn om het wegvallen van de Europese markt goed te maken.

Embargo op olie

Daarbovenop komt nog een klap. De G7 heeft bepaald een prijsplafond in te voeren op Russische olie, en de Europese Unie (EU) is vanaf december zelfs van plan om een embargo in te voeren op het zwarte goud van Poetin. In februari zullen ook olieproducten niet meer uit Rusland worden geïmporteerd. Ook de olieproductie zou daardoor fors kunnen dalen, waardoor ook in het binnenland tekorten kunnen ontstaan, volgens het rapport. 

De wereldwijde economische situatie zou Rusland ook parten kunnen spelen. Het zou, als de wereld in een recessie wordt gestort, volgens Bloomberg een zogenaamde ‘schommelleverancier’ kunnen worden. Dat wil zeggen dat het de productie continu moet aanpassen aan een oscillerende vraag. Uiteindelijk kunnen al die factoren ertoe leiden dat de inflatie in het land de hoogte in zal schieten en dat de roebel een neerwaartse koers zou kunnen kennen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20