“Rusland dreigt economische kolonie van China te worden”, zegt CIA-directeur

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland van het Westen een aantal verlammende economische sancties opgelegd gekregen. Die zorgen ervoor dat Moskou wereldwijd steeds meer geïsoleerd raakt. Beijing weigert echter nog steeds om mee te gaan met de westerse sancties en importeert dankbaar goedkope Russische olie.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de westerse wereld en Rusland op alle niveaus verder uit elkaar gegroeid dan ooit. Tegelijkertijd lijkt Rusland zich steeds meer op Azië, en met name op China, te richten. 

De essentie: CIA-directeur William Joseph Burns zei afgelopen week dat het energiepartnerschap tussen Moskou en Beijing ertoe kan leiden dat Rusland een “economische kolonie van China” wordt.

  • “Als je naar de realiteit kijkt, wordt Rusland steeds afhankelijker van China en loopt het in sommige opzichten het risico om op termijn een economische kolonie van China te worden – afhankelijk van de export van energiebronnen en grondstoffen”, aldus Burns.
  • China is officieel ongebonden gebleven in de oorlog in Oekraïne en weigert Rusland te veroordelen of zich officieel aan de kant van Kyiv te scharen.
  • Echter heeft Beijing het afgelopen jaar zijn inspanningen opgevoerd om de Russische markt te voorzien van grote hoeveelheden cruciale grondstoffen, elektronica en computerchips. “China plukt de vruchten van de westerse uittocht uit Rusland”, klinkt het.
  • Daarnaast importeert Beijing in toenemende mate Russische energiebronnen, waaronder ruwe olie en kolen.
    • China’s invoer van ruwe olie uit Rusland steeg in 2022 met 8 procent tot 86,25 miljoen ton, aldus de International Business Times. China’s kolenimport steeg vorig jaar ook aanzienlijk, met een stijging van 20 procent tot 68,06 miljoen ton, stelt Reuters op basis van Chinese douanegegevens.

Afhankelijkheid van China

  • Ook de Russische markt lijkt afhankelijk te worden van Chinese goederen. Het afgelopen jaar zijn honderden westerse wereldmerken Rusland uitgevlucht als reactie op de invasie van Oekraïne.
    • Het heeft de Russen gedwongen alternatieven te vinden voor van alles, van smartphones tot auto’s. En daar profiteren Chinese bedrijven van, die de nieuwe ruimtes in de Russische markt welwillend opvullen.
  • Chinese producten waren eind 2022 goed voor 40 procent van de Russische goederenimport, merkt Business Insider op. Enkel Noord-Korea is meer afhankelijk van Chinese producten. 
  • Volgens deskundigen zal de economische afhankelijkheid van Rusland hierdoor alleen maar toenemen, waardoor het Kremlin in de toekomst mogelijk rekening zal moeten gaan houden met de Chinese geopolitieke en economische belangen. Ook wanneer die tegen die van het Westen indruisen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.