Rusland draait gaskraan richting Polen en Bulgarije dicht

Het Poolse energiebedrijf PGNiG waarschuwt dat zijn Russische leverancier Gazprom van plan is om vanaf woensdag alle aardgasleveringen te staken. De Russen blijven aandringen dat de Polen in roebels betalen.

Het gaat om de leveringen door de Yamal-pijpleidingen, die via Wit-Rusland en Polen met Duitsland verbonden zijn. PGNiG, de grootste gasverdeler van Polen, meldt in een persbericht dat Gazprom per brief “de volledige opschorting van de leveringen” aankondigt.

Het Poolse bedrijf zegt nog enkele alternatieve leveranciers en gasvoorraden achter de hand te hebben om aan de vraag van zijn klanten te voldoen, maar zegt zich voor te bereiden “op verschillende scenario’s”. De Poolse overheid bevestigde nog dat er geen Russisch aardgas meer verder richting Duitsland stroomt.

Roebel

Wellicht is er een verband met de eis van het Kremlin, dat de controle heeft over Gazprom, om de betalingen voor aardgasleveringen voortaan in roebels uit te voeren. Dat moet de Russische munt ondersteunen op de wisselmarkten. Maar de Poolse regering weigert dat te doen, net als de andere Europese landen, en wijst erop dat in de Gazprom-contracten betalingen in euro’s en dollars voorzien zijn.

Het is lang niet de eerste keer dat de Russische dictator Vladimir Poetin de Yamal-pijpleiding als strategisch wapen gebruikt, door de leveringen stop te zetten of het gas in de andere richting te laten stromen.

De geruchten over een Russische stopzetting hielden de energiemarkten in de uren voorafgaand aan de officiële bekendmaking al in de ban en stuurden de prijzen hoger.

Bron: Samuel Bailey – Wikimedia Commons

Bulgarije

Na Polen meldde ook Bulgarije dinsdagavond dat het vanaf woensdag geen Russisch gas meer krijgt. Het Bulgaarse ministerie van Energie zegt dat Gazprom, net zoals in Polen, het lokale gasbedrijf Bulgargaz heeft ingelicht over de opschorting van de gasleveringen vanaf 27 april.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.