“Rusland beraamt coup op Oekraïense regering”

De VS heeft Rusland beschuldigd van een samenzwering om de Oekraïense regering omver te werpen. Daarvoor zouden de Russen samenwerken met vier overheidsfunctionarissen in het land. Het Amerikaanse ministerie van Financiën trof sancties tegen hen. Dat meldt de Britse tabloid The Guardian.

Taras Kozak en Oleh Voloshyn zijn twee Oekraïense parlementsleden voor een pro-Russische partij, onder leiding van Victor Medvedchuk. Die zit sinds mei vorig jaar in huisarrest in Oekraïne, op verdenking van verraad. De parlementsleden worden nu door de Amerikaanse overheid gesanctioneerd voor hun rol in het complot.

Kozak heeft in Oekraïne de controle over verschillende mediakanalen, die hij gebruikte om fake news over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 de wereld in te sturen. Over hem werd bekend dat hij regelmatig contact had met FSB-agenten, en zelf het plan steunde om enkele toppolitici in de kring rond de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwart te maken.

Voloshyn werkte dan weer nauw samen met Konstantin Kilimnik, die ook banden heeft met de Russische geheime diensten. Ook hij speelde een actieve rol in de desinformatie rond en pogingen tot beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegen Kilimnik liepen al Amerikaanse sancties, tegen Voloshyn nu ook.

Netwerk van geheim agenten

Daarnaast werden ook door de Amerikanen sancties opgelegd aan twee overheidsmedewerkers, Volodymyr Oliynyk en Vladimir Sivkovich. De eerste wordt ervan verdacht in opdracht te werken van de FSB, de Russische geheime dienst. Hij zou informatie hebben verzameld over enkele belangrijke infrastructuren in Oekraïne, zoals autostrades of kanalen.

Sivkovich, die werkte voor de Oekraïense Veiligheids- en Verdedigingsraad, zou doorheen 2021 in contact gestaan hebben met een netwerk aan Russische geheim agenten. Het doel was om steun op te bouwen voor een Oekraïense overdracht van de Krim. In ruil zou Rusland de pro-Russische rebellen in de Donbas-regio aanmanen zich over te geven.

De sancties

Alle betrokken personen zien vanaf vandaag hun eigendommen in de VS op slot gaan. Ook de bedrijven waar ze, volledig of deels, eigenaar van zijn, worden geblokkeerd door het OFAC, het Kantoor voor Controle op Buitenlandse bezittingen. Ook geldstortingen naar de VS worden niet langer toegestaan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.