Rusland: Belangrijkste sociale netwerken komen in handen van het Kremlin

VKontakte, het Russische equivalent van Facebook, is sinds vorige week een staatsbedrijf. Miljardair Alisher Usmanov heeft zijn belang in internetholding VK verkocht aan de staatsbank Gazprombank en verzekeringsmaatschappij Sogaz. Deze laatste wordt gecontroleerd door Poetin-bondgenoot Joeri Kovaltsjoek en zijn familie. VK bevat naast VKontakte ook nog Odnoklassniki, een ander sociaal netwerk. Aan het hoofd van VK  zou Vladimir Kiriyenko komen. Hij is de zoon van Kremlin-topambtenaar Sergei Kiriyenko (op bovenstaande foto naast Poetin).

Waarom is dit belangrijk?

De verkoop van VK maakt van het sociale netwerk nu in alle opzichten een staatsbedrijf. De betrokkenheid van Kiriyneko's zoon suggereert dat er politieke gevolgen zullen zijn.  

Na de afronding van de verkoop zullen Sogaz en Gazprombank elk 45 procent bezitten van MF Technologies. Deze laatste bezit op zijn beurt 57,3 procent van de stemgerechtigde aandelen in VK. Het staatsdefensiebedrijf Rostec bezit de resterende 10 procent van MF Technologies.

De deal geeft de staat wel degelijk veel meer controle geeft over de sociale netwerken VKontakte en Odnoklassniki. Minder duidelijk is welke plannen de nieuwe eigenaars hebben. VKontakte heeft ongeveer 100 miljoen gebruikers en wordt vaak het Russische antwoord op Facebook genoemd.

Een Russische YouTube?

Gespeculeerd wordt dat VK zou kunnen worden gebruikt als platform om een Russisch equivalent van YouTube uit de grond te stampen. Op die manier zou men de westerse videodienst weg willen concurreren. “Uit de kijkcijfers van verschillende platforms bleek duidelijk hoe buitenlandse platforms aan populariteit wonnen en VKontakte terrein verliest”, aldus een bron dicht bij de onderhandelingen over de verkoop. “Om politieke redenen wilde de staat niet dat Vkontakte het contact met een Russisch publiek zou verliezen.”

Boris Dobrodeyev, het huidige hoofd van VK, kondigde vrijdag zijn vertrek aan. Hij wordt vervangen door Vladimir Kiriyenko. Die is vandaag nog vicepresident van de staatstelecommunicatiegigant Rostelekom. Vrijdag werd hij naar verluidt aan de leidinggevenden van VK voorgesteld als de nieuwe CEO. Vladimir Kiriyenko is de zoon van Sergei Kiriyenko. Deze laatste is het machtige adjunct-hoofd van de presidentiële administratie die de binnenlandse politiek voor Poetin ‘overziet’.

Als het lot van VK onduidelijk is, is het begrijpelijk dat Usmanov – die in 2008 eigenaar werd van VKontakte – er vanaf wilde. Niet alleen was het sociale netwerk een politiek hoofdpijnpunt, maar Usmanov lijkt ook “moe” van internetzaken. Omdat ze in vergelijking met zijn activiteiten in de mijnbouw- en metaalsector amper winst opleverden. (jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20