Russisch gevechtsvliegtuig botst tegen Amerikaanse drone

Een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone is neergestort in de Zwarte Zee. De drone werd onderschept door een Russisch gevechtsvliegtuig, waarbij beide toestellen elkaar raakten.

Waarom is dit belangrijk?

Al sinds de start van de oorlog in Oekraïne voert het Westen verkenningsvluchten uit boven de Zwarte Zee en de landen grenzend aan het belegerde land. Regelmatig wordt bij zo'n missie een echt 'spionagevliegtuig' gebruikt, maar meestal zijn het drones die vanop grote hoogte het slagveld bekijken, en de activiteiten in de omgeving in de gaten houden.

In het nieuws: Een Russisch gevechtsvliegtuig botst tegen een Amerikaanse drone.

  • “Twee Russische Soechoj Su-27-vliegtuigen voerden een onveilige en onprofessionele onderschepping uit van een onbemande MQ-9 Reaper-drone, die in internationaal luchtruim boven de Zwarte Zee vloog”, zo staat te lezen in het communiqué van USEUCOM, het commandocentrum voor de Amerikaanse legerinzet in en rond Europa.
  • “Rond 7u03, botste één van de Su-27’s tegen de propellor van de MQ-9, waardoor de Amerikaanse troepen het toestel moesten laten landen in internationale wateren. Enkele keren voor de botsing, dumpten de Su-27’s brandstof op het toestel, of vlogen ze er vlak voor, wat roekeloos en opprofessioneel is”, vervolgt de mededeling. Als gevolg van de botsing stortte de drone neer in zee.
  • “Deze roekeloze en onprofessionele daad van de Russen zorgde er bijna voor dat beide toestellen crashten”, zo verklaarde generaal James B. Hecker, commandant van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en Afrika. De generaal benadrukt verder dat de drone niets illegaals aan het doen was.

Onderliggend: Het zou niet de eerste keer zijn dat de Russen roekeloos te werk gaan.

  • Hecker benadrukt dat het Russische leger al wel vaker te dicht kwam bij vliegtuigen of drones die het wou onderscheppen. “Dit incident toont een tekort aan competentie”, staat te lezen in het communiqué. Het is echter de eerste keer dat een drone ook effectief neerstortte ten gevolge van een Russische onderschepping
  • Het is de gewoonte dat vliegtuigen andere toestellen die in de buurt vliegen, monitoren van dichtbij. Regelmatig gebeurt het ook dat ze die toestellen onderscheppen, om ze weg te leiden van waar ze zich bevinden.
  • Ook de Belgische luchtmacht heeft ‘luchtpolitie’ in de lijst van missies staan. Zowel boven het luchtruim van de Benelux gebeurt het regelmatig dat Russische of andere vliegtuigen moeten worden begeleid. Daarnaast is een contingent Belgische F-16’s momenteel ‘van wacht’ in Estland, waar ze mee instaan voor de bescherming van het luchtruim van de Baltische staat.
Meer