Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie

Uit een onderzoek van Center for the Governance of Change (CGC), een onderdeel van de IE University, blijkt dat ruim de helft van de Europeanen de parlementsleden wil vervangen door algoritmes.

Voor het onderzoek werden 2.769 mensen bevraagd uit elf landen wereldwijd. Uit die studie blijkt dat maar liefst 51 procent van de Europeanen een voorstander is van het idee om de parlementsleden te vervangen door een algoritme.

Meeste voorstanders in Spanje

Voornamelijk in Spanje lijken de mensen warm te lopen om het beleid van hun land toe te vertrouwen aan artificiële intelligentie. 66 procent van de Spaanse respondenten geeft aan voorstander te zijn van het idee. In Italië schaart 59 procent zich achter AI ter vervanging van de parlementsleden. In Estland is dat het geval voor 59 procent van de bevraagde personen.

Al staat niet iedereen te springen om de menselijke beleidsmakers buiten te gooien. In het Verenigd Koninkrijk kant 66 procent van de respondenten zich tegen AI. In Nederland is dat het geval voor 56 procent van de bevraagden. Ook in Duitsland geeft het merendeel (54 procent) van de respondenten de voorkeur aan menselijke politici.

Buiten Europa steunt ongeveer 75 procent van de ondervraagden in China het idee om parlementsleden te vervangen door AI, terwijl 60 procent van de Amerikaanse respondenten daartegen gekant is.

Wantrouwen in politici

Voor Oscar Jonsson, academisch directeur bij CGC, komt het als geen verrassing dat in sommige landen meer dan 50 procent van de bevolking de voorkeur geeft aan algoritmen. ‘De afgelopen decennia was er een afname van het geloof in democratie als een vorm van bestuur’, zei hij in een reactie aan CNBC.

‘Dat toenemende wantrouwen is waarschijnlijk het gevolg van de toegenomen politieke polarisatie, filterbubbels en de versplintering van informatie’, aldus Jonsson. ‘Iedereen heeft de indruk dat de politiek slechter wordt en politici krijgen duidelijk de schuld, dus ik denk dat het onderzoek de algemene tijdgeest weergeeft.’

(mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.