Ruim 40 procent van de beleggers verwacht een financiële crisis binnen het jaar

De beleggers kijken niet bepaald door een roze bril naar de toekomst. Uit de beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt dat vier op de tien beleggers binnen het jaar een financiële crisis verwachten.

Welgeteld 41 procent van de bevraagde beleggers denkt dat we binnen dit en een jaar het hoofd zullen moeten bieden aan een financiële crisis, leert de beleggersbarometer van ING. 7 procent van de respondenten schat deze bedreiging zelfs groter in voor het jaar 2022 dan in 2021 het geval was. Slechts 14 procent van de respondenten denkt dat de kans klein is dat we binnen de twaalf maanden te maken zullen krijgen met een financiële crisis.

De angst voor een financiële crisis heeft onder meer te maken met de coronapandemie. Die gezondheidscrisis heeft heel wat onzekerheid met zich meegebracht, en de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de pandemie ver van voorbij is. 37 procent van de bevraagde beleggers is er overigens van overtuigd dat een nieuwe pandemie die erger is dan de coronacrisis in de komende vijf jaar de kop zal opsteken.

Pessimistisch over economische groei

De beleggers zijn ook pessimistischer over de economische groei in ons land. Het aantal respondenten dat de Belgische economie tijdens de voorbije drie maanden zag vertragen, steeg fors tot 37 procent. Voor het eerst sinds april van dit jaar zijn er opnieuw meer Belgische beleggers die de economie zagen vertragen dan beleggers die een meer positieve conjunctuurevolutie vaststelden. Dat cijfer komt uit op 36 procent, een miniem verschil dus.

Het toenemend aantal respondenten dat de economische groei zag vertragen heeft ook een weerslag op de vooruitzichten. In september was 48 procent van de beleggers ervan overtuigd dat de groei de komende maanden zou aantrekken. In oktober is dat cijfer gedaald tot 36 procent. Dat is net iets meer dan de 34 procent die zich opmaakt voor een groeivertraging de komende maanden.

“De stijgende COVID-19-cijfers en dure energieprijzen hebben vermoedelijk hun stempel gedrukt op de economische verwachtingen. Toch verwacht bijna de helft van de beleggers (47 procent) dat de Belgische economie in 2022 beter zal presteren dan in 2021. Slechts 23 procent ziet een minder goed jaar in aantocht”, duidt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

Zorgen over pensioen

Tot slot blijkt uit de beleggingsbarometer ook dat slechts 23 procent van de bevraagde beleggers verwacht dat de regering erin zal slagen het pensioenstelsel zo te hervormen dat iedereen van een fatsoenlijk pensioen zal kunnen genieten. 56 procent vreest dat het wettelijk pensioen ontoereikend zal zijn. Bij de respondenten jonger dan 55 jaar loopt dat cijfer zelfs op tot 70 procent.

Volgens 80 procent van de beleggers is een eigen woning bezitten bij pensionering zeer belangrijk. Daarnaast vindt 77 procent van de respondenten dat men zeker aan het fiscaal aftrekbare pensioensparen moet doen zolang men aan het werk is. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20