Ruim 350.000 mensen in Tigray lijden honger

Meer dan 350.000 in mensen in de Ethiopische regio Tigray worden geconfronteerd met hongersnood en nog eens miljoenen anderen lopen gevaar door voedseltekorten. De Verenigde Naties trekken aan de alarmbel. 

‘De harde realiteit voor onze medewerkers in Tigray is dat voor elk gezin dat we met levensreddend voedsel bereiken, er talloze andere zijn, vooral in plattelandsgebieden, die we niet kunnen bereiken.’ Dat zegt David Beasley, directeur van het VN-voedselprogramma, die vreest dat de hongersnood zal toenemen als hulporganisaties geen toegang krijgen tot het getroffen gebied. 

VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock zei in een online vergadering met hulporganisaties en diplomaten dat het aantal door hongersnood getroffen mensen ‘groter was dan waar ook ter wereld’ en dat het gaat om de ergste voedselcrisis sinds de hongersnood in buurland Somalië in 2011.

De bestorming van Tigray door het regeringsleger in november, waarvan premier Abiy Ahmed had beloofd dat het de openbare orde snel zou herstellen, is uitgelopen op een langdurig conflict dat een humanitaire crisis heeft ontketend. De bedoeling was om het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) uit de regio te verdrijven. Dat is niet gelukt.

Blokkades

Miljoenen burgers delen in de klappen. In totaal kampen 5,5 miljoen mensen in Tigray, meer dan 60 procent van de bevolking, met voedseltekorten. Zo’n 2 miljoen onder hen staat op de rand van hongersnood als er geen actie wordt ondernomen. Drie VN-organisaties – het Wereldvoedselprogramma, de kinderrechtenorganisatie Unicef en de Voedsel- en Landbouworganisatie – willen te hulp schieten maar krijgen geen toegang tot de getroffen regio door militaire blokkades. 

‘De plattelandsgemeenschappen in het noorden van Ethiopië zijn bijzonder zwaar getroffen door het conflict’, zegt Qu Dongyu, hoofd van VN-landbouworganisatie. Veel boerderijen zijn verwoest en productiemiddelen zoals zaaigoed en vee zijn verloren gegaan. Het is van het grootste belang dat we deze gemeenschappen helpen om hun gezinnen te voeden en de lokale voedselproductie te ondersteunen.’

Staakt-het-vuren in het verschiet? 

De Europese Unie en de Verenigde Staten roepen in een gezamenlijke verklaring alle partijen in het conflict op om een staakt-het-vuren af te spreken ‘zodat de humanitaire hulp alle mensen in nood in Tigray kan bereiken, ongeacht waar zij zich bevinden, en het geweld tegen de burgerbevolking een halt toe te roepen’. 

Dat beide partijen snel zullen samenkomen, is echter onwaarschijnlijk. Premier Abiy wijst het idee af om aan tafel te zitten met de leiders van het TPLF, die hij meermaals als verraders heeft afgeschilderd. Bovendien lijkt geen van beide nu op een definitieve overwinning af te stevenen. De aanwezigheid van troepen uit buurland Eritrea, die aan de zijde van het regeringsleger vechten, heeft de strijdlust bij het TPLF alleen maar aangewakkerd. (lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.