Ronde van Frankrijk gaat in 2026 van start in Barcelona

ASO, de organisator van de Ronde van Frankrijk, heeft bekendgemaakt waar de Grand Départ 2026 zal plaatsvinden. De grootste wielerwedstrijd ter wereld trekt daarover opnieuw naar het buitenland, meer bepaald naar Barcelona in Spanje.

In het nieuws: Terwijl de Ronde van Frankrijk 2024 nog moet beginnen, weten we ondertussen al waar de Tour in 2026 van start zal gaan. De drieweekse wielerwedstrijd houdt binnen twee jaar zijn Grand Départ in Barcelona, Spanje. Dat maakt organisator ASO zojuist bekend.

  • De start van de Ronde van Frankrijk staat in 2026 gepland op 4 juli. Ook de volgende twee dagen zal de Tour zich nog steeds in de omgeving van Barcelona bevinden. Exacte details over die eerste drie ritten zijn er nog niet.
  • Het is de tweede keer ooit dat de Tour van start zal gaan in Spanje. In 1992 begon de Franse rittenkoers in San Sebastián, in 2023 was Bilbao aan de beurt.

Opvolger voor Hushovd: Hoewel het dus pas de eerste keer is dat de Grand Départ doorgaat in Barcelona, is het in 2026 al de vierde keer dat de Tour een aankomst heeft in Barcelona. De laatste keer was in 2009. Thor Hushovd won toen een oplopende sprint, nadat topfavoriet voor de ritwinst Tom Boonen in de aanloop was gevallen. Ook René Privat en Jacques Anquetil (beiden in 1957) en José Pérez Francés (in 1965) wisten een Tourrit te winnen in Barcelona.

Vierde buitenlandse start in vijf jaar

Dat de Ronde van Frankrijk in 2026 opnieuw buiten Frankrijk van start zal gaan, is best opvallend. De voorbije meer dan 35 jaar koos organisator ASO namelijk min of meer voor één buitenlandse start op twee. Deze keer gaat het echter om de vierde start buiten Frankrijk in vijf jaar.

  • In 2022 vond de Grand Départ plaats in Kopenhagen, Denemarken. In 2023 vertrok de Tour dan weer in Bilbao, Spanje terwijl we dit jaar starten in Florence, Italië. In 2025 blijven we wel in Frankrijk, namelijk in Rijsel. En in 2026 trekken we dus naar Barcelona, Spanje.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.