Rolling Stones geven al meer dan 50 jaar gratis financieel advies

Al meer dan een halve eeuw schrijven en spelen de Rolling Stones nummers die hun fans wijs beleggingsadvies geven. Voor iedereen die ook maar enigszins bekend is met de geschiedenis van rock ’n roll is dat geen verrassing, schrijft Joe Queenan in de Wall Street Journal. Want zanger Mick Jagger studeerde korte tijd aan de London School of Economics. Het was onder zijn impuls dat de Stones al vroeg in hun carrière hun inkomsten verplaatsten naar plekken waar ze aan de toen confiscatoire aanslag van de Britse overheid konden ontsnappen.

Queenan onthult het weinig bekende feit dat klassieke nummers van de Rolling Stones in werkelijkheid nauwelijks verhulde financieel advies bieden:

“Al meer dan een halve eeuw, zoals iedereen weet die ook maar enigszins bekend is met de geschiedenis van de rock ‘n’ roll, schrijven de Stones nummers met wijze beleggingsadviezen voor hun fans. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat veel van de nummers die Jagger samen met Keith Richard schreef vol staan met geraffineerd, sluw en in veel gevallen profetisch advies.”

Een liedjescatalogus rijk aan financieel advies

Queenan graaft diep in de liedjescatalogus van de Stones en komt met een paar frappante voorbeelden.

  • “Time Is on My Side” raadt fans aan vroeg te beginnen sparen voor hun pensioen. Omdat het wonder van de samengestelde jaarlijkse rente hen rijk zou maken tegen de tijd dat ze met pensioen gaan.
  • “Gimme Shelter” verklaart waarom de Stones hun woonplaats naar Frankrijk verlegden, waar ze aan de Britse fiscus konden ontsnappen.
  • “Dead Flowers” verklaart de Tulpenmanie van de jaren 1630 die duizenden goedgelovige investeerders berooid achterliet.
  • “Wild Horses” waarschuwt niet-professionals dat beleggen in paardenrennen een gevaarlijke onderneming is. Die best alleen door de meest ervaren beleggers wordt ondernomen.
  • “Start Me Up” is een liedje over risicokapitaal en adviseert investeerders om gedurfde, maar ondergefinancierde start-ups te beginnen.
  • “You can’t always get what you want” waarschuwt investeerders dat de IPO’s (beursgangen) die je krijgt vaak niet de IPO’s zijn die je wil. Omdat ze vaak te duur zijn.

Rolling Stones hadden geen monopolie op financieel advies

De Stones zijn zeker niet de enige rockband die nuttig beleggingsadvies in hun materiaal stopten. Neil Young was velen ver vooruit toen hij edele metalen als investering ging promoten met zijn “Heart of Gold” (1972). 

AC/Dc’s “Highway to Hell” (1979) waarschuwde investeerders dat geld stoppen in penny stocks een recept was voor een ramp. Hetzelfde thema kwam midden jaren ’80 tot uiting toen de Dire Straits hun wereldhit “Money for Nothing” uitbrachten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20