De wisselkoers van de Chinese yuan staat op het hoogste punt in vier jaar dankzij een enorme kapitaalinstroom vanuit Rusland.
Het lijkt erop dat de munteenheid van China door Russische beleggers wordt gezien als een veilige opslagplaats van waarde tijdens crisistijden. Dat hoeft ook niet te verbazen; de koers van de Russische roebel nam de afgelopen dagen een forse duik terwijl westerse sancties voor Rusland de handel met China uit noodzaak ferm stimuleerden. Experten denken dat de Chinese yuan in de loop van de oorlog in Oekraïne een pak nieuwe gebruikers zal winnen.
Dat begint zich ook te weerspiegelen op de geldmarkten. Donderdag verhandelde een dollar voor 6,32 yuan. Dat is de hoogste wisselkoers voor de Chinese munt sinds april 2018.
“Ik had verwacht dat de speculatie rond Amerikaanse renteverhogingen zou leiden tot een zwakkere yuan na Chinees Nieuwjaar. Maar zelfs tijdens de Oekraïne-crisis werd de yuan niet verkocht en blijft er een sterke druk om de munt te kopen vanwege een daadwerkelijk vraag”, zei een Hongkongse valutahandelaar tegen de Japanse krant Nikkei Asia.
Normale dynamiek tussen de dollar en de yuan verstoord
Opmerkelijk is vooral dat de wisselkoers van de yuan en de dollar normaal de spread (het verschil tussen twee optieposities) tussen de rente op Amerikaanse en Chinese staatsobligaties volgt. Maar in de afgelopen weken is de rente op het Amerikaanse schatkistpapier sterk gestegen door de verwachtingen op een strakker geldbeleid van de Federal Reserve. De yuan is echter niet mee in waarde gedaald. De normale dynamiek tussen de twee munteenheden is dus verstoord door de invasie van Oekraïne, maar er zijn nog oorzaken.
“De sterke yuan is het gevolg van kapitaalstromen binnen de obligatie- en aandelenmarkten van China nadat activa uit dat land werden opgenomen in wereldwijde investeringsindexen”, vertelt Iris Pang, hoofdeconoom voor ING in China, tegen de Japanse krant.
Er werden inderdaad massaal Chinese aandelen opgekocht met de verwachting dat Peking flink wat economische stimuleringen zou doorvoeren in coronatijden. Op de Hongkongse beurs werden 17 maanden op rij meer aandelen gekocht dan verkocht, weet Nikkei. Ondertussen blijven ook de sterke uitvoersurplussen van China een onwrikbare steunpilaar van de yuan.
Opkomst van een parallel betaalsysteem
Verwacht wordt dat de yuan doorheen de hele maand maart druk zal verhandeld worden. De oorlog in Oekraïne leidde niet tot een totale uitverkoop, terwijl handelaars meestal de munteenheden van opkomende economieën dumpen tijdens conflicten en vervolgens kiezen voor veiligere valuta zoals de dollar en de Zwitserse frank.
Toch wordt de yuan ditmaal enkel sterker en wordt het zelfs gezien als een veilige opslagplaats van waarde voor veel beleggers. Mogelijk denken investeerders dat er in het oosten een parallel internationaal betaalsysteem kan ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Die theorie wordt ongetwijfeld gevoed nadat Rusland uit het westerse SWIFT-betaalsysteem werd gezet.
“Rusland heeft zijn aandeel in de Amerikaanse dollar agressief verminderd en zijn reserve aangevuld met euro’s, goud en Chinese yuan”, besluit Zhou Hao, econoom bij Commerzbank.
(kg)