De ondervoorzitter van cd&v, Robrecht Bothuyne, kwam in moeilijk vaarwater na klachten tegen hem bij de deontologische commissie in het Vlaams Parlement.
- Een reportage van Pano leidde tot commotie in het Vlaams Parlement. Daar dienden zowel Groen als Vooruit een klacht in tegen Vlaams Parlementslid Bothuyne.
- Bothuyne kwam tussen in een persoonlijk vastgoeddossier en had immers een mail aan de stad Oudenaarde gestuurd met de vraag om de leidend ambtenaar van het departement Omgeving aan te schrijven. Die ambtenaar zou bereid zijn om een bouwvergunning van projectontwikkelaar Provum te herevalueren. De vergunning werd gecontesteerd omdat de bouwgrond mogelijk in overstromingsgevoelig gebied ligt.
- Bothuyne is voor 50 procent aandeelhouder van Provum en is dus betrokken partij. Het stuk grond dat Provum in Oudenaarde wilde ontwikkelen is de oude boerderij van zijn grootouders.
- Dat hij de bewuste mail stuurde via zijn e-mailadres van de Kamer, schoot in het verkeerde keelgat. Volgens 2 burgers is er dan ook sprake van belangenvermenging, en zij dienden klacht in bij Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Ook Vooruit en Groen veroordeelden de actie van Bothuyne fel en vroegen aan Homans om de deontologische commissie van het Vlaams Parlement samen te roepen. Bothuyne zal zich moeten verantwoorden.
- Ondertussen weerlegt hij fel de Pano-berichtgeving. “Het project ligt niet in overstromingsgevoelig gebied. De voorziene woningen liggen op een hellend terrein, meters boven het laagste punt.” Ook geeft Bothuyne aan dat zijn mailverkeer enkel ging over gegevens die mogelijk foutief waren: “Ik heb geen enkele inhoudelijke bespreking gehad met het departement. Puur een vraag gesteld over procedures.”
- De ondervoorzitter zegt alle medewerking te zullen verlenen en verklaart alvast dat het verkeerd was om te mailen met zijn Kamer-mailadres: “Ik had al zeker mijn mailadres van het werk niet mogen gebruiken voor een persoonlijk dossier. Ik wil mij daar voor excuseren.” Tegelijk is het wel wat vreemd dat men zou proberen een zaak “onder tafel te regelen”, via een mail: dat wijst net op een vorm van transparantie.
- Bij cd&v blijft het opmerkelijk stil. Niemand wenst te reageren op de zaak, zo signaleert Het Nieuwsblad, ook voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) niet. Vragen aan de woordvoerder van de partij hierover bleven ook vanmorgen onbeantwoord. Ondervoorzitter Bothuyne zal zonder partijsteun de onderzoekscommissie en de met scherp schietende oppositie moeten trotseren.