‘Robotvissen kunnen straks oceanen controleren op milieuschade’

Onderzoekers van de Harvard universiteit hebben robotvissen gecreëerd die zonder hulp van buitenaf als een echte school door het water kunnen bewegen. De robotvissen zouden in de toekomst mogelijk gebruikt kunnen worden bij onderzoek naar ecosystemen en vissen, denken de wetenschappers.

De school van robotvissen wordt Blueswarm genoemd en gebruikt een coördinatiesysteem gebaseerd op 3D-beelden. Elke Bluebot is voorzien van twee camera’s en drie LED-lichtjes, om zo een 3D-beeld van naburige Bluebots te kunnen verwerken.

De robots kunnen zonder invloed van buitenaf hun bewegingen op elkaar afstemmen, zodat ze functioneren zoals een echte school vissen dat doet. Dat doen ze op basis van een speciaal algoritme, waarmee ze de afstand tot een andere robotvis kunnen inschatten en ook kunnen bepalen in welke richting de robot zwemt. Om te zwemmen maken ze gebruik van meerdere vinnen, zoals vissen in veel koraalriffen dat ook doen.

Geen GPS of wifi

Het is voor het eerst dat onderzoekers robots complex gedrag laten vertonen, zoals dat van een school vissen, zonder daarbij externe basisstations of assistentie nodig te hebben. In de toekomst zouden dit soort onderwatersystemen kunnen worden ingezet om controles uit te voeren in een ecosysteem waar geen GPS of wifi beschikbaar is.

De onderzoekers lieten in een grote tank een klein lampje branden. De hele school had zich over de tank verspreid, maar toen een robot het lampje zag liet de robot een ledlampje knipperen. Daarop reageerden de andere robotvissen door allemaal in de richting van het lampje te zwemmen. Dankzij de zelfredzaamheid van de vissen kunnen ze worden ingezet om een moeilijk bereikbare omgeving te scannen, bijvoorbeeld een (afgelegen) koraalrif en zo de gezondheid van een ecosysteem in de gaten te houden. Ook zouden de robotvissen kunnen helpen bij onderzoek naar de echte vissen waarop hun ontwerp gebaseerd is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.