Key takeaways
- Robots deden mee aan een halve marathon in Peking, maar waren aanzienlijk langzamer dan menselijke lopers.
- De snelste robot finishte in 2 uur en 40 minuten, tegenover 1 uur en 11 minuten voor de snelste mens.
- Het evenement toont China’s ambitie om voorop te lopen in robotica en AI-technologie.
Een bijzondere halve marathon in Peking bracht menselijke lopers en humanoïde robots tegenover elkaar. Hoewel de robots de race voltooiden, bleek duidelijk dat ze nog niet kunnen concurreren met menselijk uithoudingsvermogen.
Technologische demonstratie
Aan de race, gepresenteerd als ’s werelds eerste halve marathon met menselijke en robotdeelnemers, deden 21 tweebenige robots mee van verschillende Chinese fabrikanten. De snelste robot, Tiangong Ultra, finishte in 2 uur en 40 minuten, ruim een uur langzamer dan de snelste menselijke deelnemer.
Tijdens de race konden technici de robots aanpassen bij hulpposten. Waar menselijke lopers water en snacks kregen, ontvingen de robots nieuwe batterijen en technische ondersteuning.
Verschillende robotmodellen
De deelnemende robots varieerden in grootte van 1,2 tot 1,8 meter. Een bedrijf benadrukte de menselijke trekjes van zijn robot, die kon glimlachen en knipogen, hoewel dit weinig bijdroeg aan de hardloopprestaties.
China’s technologische ambities
Het evenement past in China’s strategie om leidend te worden in kunstmatige intelligentie en robotica. De Chinese overheid investeert zwaar in deze sectoren als motor voor economische groei.
Toch vragen experts zich af of marathonlopende robots daadwerkelijk praktisch nut hebben. “Dit soort demonstraties toont behendigheid, maar geen bruikbare intelligentie of werkcapaciteit”, verklaart robotica-expert Alan Fern van Oregon State University aan Reuters.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!