Robots leren zichzelf lopen en ijsschaatsen

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology en Google Robotics zijn er in geslaagd een viervoetige robot te leren lopen zonder dat daarbij een menselijke tussenkomst nodig was.

De wetenschappers zetten daarbij een techniek in die steunt op artificiële intelligentie (A.I.) en de naam ‘deep reinforcement learning’ meekreeg. Die techniek maakt gebruik van zichzelf versterkende leerprincipes om efficiënte algoritmen te creëren. Ze kunnen worden toegepast in verschillende deelgebieden waaronder robotica en videogames, maar ook financiën of de gezondheidszorg. Deze specifieke software is geprogrammeerd om robots te leren lopen.

Het systeem werd getest op drie verschillende bodems. Met name een vlakke grond, een zachte matras en een deurmat met spleten.

In een rapport waarin het experiment wordt beschreven, staat te lezen dat ‘het systeem een robot kan leren lopen op elk van deze oppervlakken en dat in enkele uren en met minimale menselijke inspanningen. Het systeem kan ook verschillende manieren van lopen aanleren, naargelang de bodemsoort’.

Luttele uren na de start van het experiment kon de robot over de drie oppervlakken lopen zonder te vallen. Eens hij het lopen had aangeleerd, konden de onderzoekers een spelletjesconsole op de robot aansluiten. Ze konden hem dan commando’s geven om voorwaarts, achterwaarts, links en rechts te bewegen, op de zichzelf aangeleerde manier.

Robot leerde zichzelf ijsschaatsen

Het grootste voordeel van robots die zelfstandig leren lopen is dat A.I. daarna op verschillende bodemsoorten kan worden getest, zonder dat het programma moet worden aangepast aan de omstandigheden.

De onderzoekers willen de techniek nu verder uitproberen in verschillende situaties. Ze zullen het systeem verder verfijnen opdat het ook buiten proeflaboratoria kan worden toegepast in de echte wereld. 

Dezelfde techniek van ‘reinforcement learning’ werd tot nog toe vooral ingezet in videospellen. Vorig jaar demonstreerde een team onderzoekers van het Computational Robotics Lab bij ETH Zürich hoe een 3D-geprinte robot zichzelf had geleerd te ijsschaatsen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20