Robothonden bewaken binnenkort de grens tussen de VS en Mexico

Het departement voor Binnenlandse Veiligheid (Department of Homeland Security, DHS) van de Verenigde Staten publiceerde deze week nieuwe informatie over de mogelijke inzet van viervoetige robots aan de grens met Mexico. De machines worden getest voor verschillende toezichthoudende functies.

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico strenger bewaken was een van Donald Trumps meest omstreden verkiezingsbeloften. Maar wie gelooft dat Trumps nederlaag die plannen ongedaan heeft gemaakt, zit er goed naast. De Amerikaanse overheid blijft plannen lanceren voor nieuwe, striktere grenscontroles. Daar komt steeds meer technologisch vernuft bij te pas: robothonden versterken binnenkort de grenswachters.

Hoewel het DHS nog geen precieze planning heeft vrijgegeven voor een eventuele uitrol, zouden de resultaten “succesvol” blijken. Daarom zou een inzet van de robots binnenkort een realiteit kunnen zijn, schrijft The Verge.

De grens: een gevaarlijke plek voor mens en dier

“De zuidelijke grens kan een onleefbare plaats zijn voor mens en dier. Precies daarom blinkt een machine absoluut uit in die omgeving”, zegt Brenda Long, programma manager bij het DHS. De ‘robothond’ zal niet blaffen naar migranten die de grens proberen over te steken, maar zal eerder dienen om te patrouilleren en surveillance uit te voeren langs de grens.

De robothond – gebouwd door Ghost Robotics – heet GR-Vision 60. De machine weegt 32 kilo en is slechts 76 cm hoog. Op een volle batterij kan de robot tot 12 kilometer afleggen op 3 uur tijd. Dankzij zijn vier stevige poten kan hij zich makkelijk verplaatsen door verschillende terreinen, zowel in de vrije natuur als in een stedelijke omgeving. Op de rug is plaats voor surveillance-apparatuur zoals thermische camera’s, en verrekijkers waarmee de grenswachters een digitale blik op het uitgestrekte landschap kunnen werpen. Kortom, zo’n robotische viervoeter komt zeer goed van pas voor de grenswachtpatrouilles.

“Zoals gewoonlijk is er langs de grens regelmatig sprake van criminele activiteiten, maar die activiteiten gaan hier verder dan elders. Zo is er vaak sprake van mensen- en drugssmokkel, of zelfs gevaarlijke wapentransporten met massavernietigingswapens”, waarschuwt agent Brett Becker van het innovatieteam van de Amerikaanse grensdiensten. “Die activiteiten kunnen door iedereen uitgevoerd worden, van een uitgezonderd individu tot transnationale criminele organisaties, terroristen of vijandige overheden – en alles daartussenin.”

Een gewapende robothond? Klinkt bekend in de oren

Ondanks die opsomming van mogelijke tegenstanders, zal GR-Vision 60 niet ingrijpen tegen vijanden van de VS. Het is en blijft een waakhond. Het is echter niet de eerste keer dat overheden interesse tonen in robots voor militaire doelen. 

Er bestaat namelijk al een soortgenoot van de robothond van Ghost Robotics, en die is wél gewapend. In oktober stelde dezelfde producent een prototype voor van hun robotviervoeter die een M-17 aanvalswapen draagt op zijn rug, een wapen van Belgische makelij. 

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.