Ritueel slachten verdeelt alweer de Franstalige partijen in Brussel

Ritueel slachten verdeelt alweer de Franstalige partijen in Brussel
Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) en Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej – foto’s: Isopix

Het blijft een thema dat zowat elke Franstalige partij in Brussel beroert, omwille van het groot reservoir aan stemmen uit de moslimgemeenschap daar: het verdoofd of onverdoofd slachten. In Vlaanderen en Wallonië is het ondertussen al sinds 2019 verboden, om het welzijn van de dieren te vrijwaren. Maar in Brussel raakt een verbod op dat onverdoofd slachten, of ritueel slachten, maar niet door de parlementaire molen.

  • Daardoor dreigt ook de progressieve coalitie van de Brusselse regering helemaal verdeeld te raken. Want de links-liberale minister van Dierenwelzijn in Brussel, Bernard Clerfayt (DéFI) gaat zijn voorstel van ordonnantie neerleggen in het Brussels Parlement. Dat doet hij, goed wetende dat zijn partij DéFI een helder standpunt heeft (verbieden), net als Groen en Open Vld in de Brusselse regering.
  • Ook de oppositie van de MR zal straks dat voorstel van Clerfayt steunen. Maar tot zover gaat de duidelijkheid. Want zowel de PS als Ecolo zijn eigenlijk intern stevig verdeeld over het thema, net als de kleine oppositie van Les Engagés. PVDA-PTB, met een stevige moslimachterban, noemt het een voorstel “dat gemeenschappen tegen elkaar opzet”, en is tegen.
  • Volgens Le Soir gaat de PS, na een interventie van de Brusselse voorzitter Ahmed Laaouej (PS) toch uiteindelijk als blok tegenstemmen. Maar de oude discussie binnen die PS, tussen een klassiek seculiere vleugel en een religieuze ‘nieuwe’ vleugel, steekt zo voor een zoveelste keer de kop op. Want niet iedereen stemt met plezier mee met de PS-fractie, tegen het voorstel.
  • De Brusselse fractieleider Ridouane Chahid noemde de zet van Clerfayt al eerder “een electorale strategie” en wees erop dat “loyauteit blijkbaar een woord is dat weinig waarde heeft voor DéFI”: hij verwijt zijn eigen coalitiepartner er dus van een conflict op te poken.
  • Een soortgelijk verhaal overigens bij Ecolo, dat vermoedelijk niet in één blok zal stemmen: daar komt de vleugel van de dierenrechten te staan tegenover diegenen die gevoelig zijn voor de verzuchtingen van de moslims en joden in de hoofdstad.
  • Een stemming is niet meteen voor morgen: de tekst moet eerst de commissie nog door. Normaal is de eindstemming ergens voor mei, tenzij de Brusselse coalitie die hete aardappel nog van het bord krijgt. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.