Hebben de recente winsten in bitcoin u ook doen nadenken over een avontuur op de digitale munten-markt? Dan heeft u wellicht ook het verhaal van Ripple gevolgd. Maar over Ripple bestaan ook in de cryptomarkt wat twijfels.
De prijs van Ripple is de afgelopen drie dagen met ruim 235 procent gestegen, en die rally lijkt nog steeds niet afgelopen te zijn. De cryptomunt is dus plots een stuk meer waard, maar blijft een groot risico. Zelfs in de cryptocommunity is niet iedereen overtuigd.
Wat is het verschil met pakweg bitcoin?
Ripple is namelijk geen gewone cryptomunt. De valuta, XPR, heeft bijna geen tijd nodig om gevalideerd te worden. De transactiekosten zijn ook enorm laag. Dat komt doordat Ripple al een vastgesteld aantal munten heeft, dat niet meer kan worden gewijzigd. Ook bitcoin werkt onder dat principe, maar daarvan zijn nog niet alle munten gemined.
Dat is logisch, want de validatiestrategie van Ripple zit anders dan die van bitcoin. Dat is gedecentraliseerd, verschillende gebruikers racen dus naar validatie. In het geval van Ripple doet het bedrijf die validatie zelf.
Wat is het probleem met Ripple?
Maar dat doet net meteen de neuzen van de cryptolovers in de andere richting staan. Wie gelooft in crypto is meestal net fan van het gedecentraliseerde concept. Daarmee gaat Ripple tegen de massa in en daar verliest het heel wat fans. Anderzijds zijn er believers die de snelle transacties aanhalen om te claimen dat Ripple de enige cryptomunt is die een kans heeft om als valuta gebruikt te worden.
Net zoals andere cryptomunten lijkt Ripple nu ook het ‘slachtoffer’ van een opgepompte munt, zoals dat ook bij Dogecoin het geval was. Dat is een spiegel van de traditionele financiële markten, waar een groep georganiseerde forumgebruikers toen een zogenaamde short squeeze uitvoerde. Dat resulteerde in een omhoogschietend GameStop-aandeel.
Iets vergelijkbaars lijkt zich af te spelen op de cryptomarkt. Waar u met Dogecoin de grap nog kon betalen, lijkt Ripple echter een moeilijkere keuze.
Lees ook: