Rijkste mensen ter wereld zien elk hun vermogen met meer dan 50 miljard dollar slinken

De beurstuimeling van de grote techaandelen en cryptomunten in de eerste jaarhelft heeft onvermijdelijk een zware impact op hun grootaandeelhouders. Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Meta) zijn op papier elk tientallen miljarden dollars kwijt. Maar er is een ondernemer die nog zwaardere beleggingsverliezen geleden heeft.

Dat is Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, de stichter-CEO van cryptoplatform Binance. De Chinees-Canadese cryptopionier scheurde zijn broek aan de crash van de cryptomunt Terra (LUNA) en de forse daling van andere cryptomunten. Volgens de Bloomberg Billionaires Index is hij dit jaar virtueel al bijna 80 miljard dollar kwijt, waardoor hij als een baksteen naar beneden dondert in die rijkenlijst.

Mark Zuckerberg is de op een na grootste verliezer, nadat de beurskoers van Meta in het eerste halfjaar ruim halveerde. Zijn vermogen slonk dit jaar al met bijna 66 miljard dollar, tot 59,6 miljard dollar. Zuck is daardoor zijn status van centimiljardair kwijt en behoort ook niet meer tot de vijftien rijkste mensen ter wereld. Zolang hij daadwerkelijk zijn Meta-aandelen niet verkoopt, gaat het natuurlijk maar om een verlies op papier. Mocht de beurskoers van Meta weer opveren, dan gaat zijn vermogen weer omhoog.

De top twee, de ruimterivalen Elon Musk (Tesla) en Jeff Bezos (Amazon), staan solidair met een bijna identiek vermogensverlies van ruim 59 miljard dollar sinds het jaarbegin op de tabellen. Zowel Tesla als Amazon heeft een rotslecht tweede kwartaal achter de rug op de beurs.

Met een vermogen van 210 miljard dollar blijft Musk wel veruit de rijkste mens ter wereld. En omdat de nummer drie op de lijst, de Franse luxepaus Bernard Arnault (LVMH), zijn vermogen eveneens voor een deel zag verdampen, blijft Bezos op twee staan en zijn de posities van de topdrie ongewijzigd.

Meer