Rijkste 29-jarige ter wereld: “Solana kan de nieuwe Bitcoin worden”

Sam Bankman-Fried gelooft ook dat het Solana-netwerk beter geschikt is dan dat van Ethereum voor massaal gebruik.

De oprichter van cryptobeurs FTX is ook de rijkste 29-jarige ter wereld. Sam Bankman-Fried houdt vandaag de dag een fortuin van 22,5 miljard dollar aan. Dat maakt van hem de jongste persoon op de Forbes-lijst van meest gegoede mensen op aarde, vlak na Facebook-baas Mark Zuckerberg.

Bankman-Fried, die een aanzienlijk deel van zijn fortuin wil weggeven aan goede doelen via de FTX Foundation, had vorige donderdag, in een interview met zakensite Kitco, veel te zeggen over de toekomst van cryptomunten.

Volgens de jonge miljardair heeft de digitale munt Solana (SOL) het potentieel om sneller dan Bitcoin (BTC), de grootste crypto volgens marktwaarde, op te schalen en massaal in gebruik genomen te worden door gewone gebruikers. Bankman-Fried vindt ook dat Avalanche (AVAX), een gelijkaardige cryptomunt, ook een rooskleurige toekomst te wachten staat.

Voorspellingen van een Bitcoin-beer

Bankman-Fried houdt ook opvallend pessimistische vooruitzichten aan over het lot van Bitcoin. Volgens hem zou december de laatste maand van dit jaar zijn waar cryptostieren de koers van Bitcoin omhoog zullen kunnen duwen. Vervolgens zal Bitcoin meer crashes zien dan rally’s, “hoewel ik de toekomst uiteraard niet kan voorspellen”, voegt Bankman-Fried toe. 

In het geval van een totale cryptocrash zouden enkel de beste projecten met de meest loyale beleggers overleven. “Projecten die praktisch aangewend kunnen worden, of het potentieel hebben voor praktisch gebruik, zullen gesteund worden door loyalisten. Zelfs tijdens een berenmarkt”, zei de Amerikaan.

Solana, een munt die werkt met smart contracts (gecodeerde overeenkomsten op de blockchain) en een proof-of-stake-systeem hanteert voor het valideren van transacties en minen van munten, zou Bitcoin zelfs kunnen vervangen als meest dominante en leidinggevende cryptomunt. Proof-of-stake vereist dat beleggers crypto inzetten om een validator te worden die transacties goedkeurt. Het is een stuk milieuvriendelijker dan het proof-of-work-systeem van Bitcoin, waar de miner die de meeste computerrekenkracht kan ophoesten, mag valideren. 

Bitcoins systeem zou per transactie evenveel stroom opslurpen als een gemiddeld Amerikaans gezin op zes weken tijd. Solana zou per transactie minder energie nodig hebben dan twee Google-zoekopdrachten. Dat meende de Solana Foundation, de groep achter de cryptomunt, deze week in een energierapport.

Kerntechnologie van Solana en Avalanche klopt Bitcoin en Ethereum

Maar de belangrijkste reden voor Solana’s nakende succes, volgens Bankman-Fried, is dat het netwerk van de cryptomunt veel makkelijker schaalt voor een groot publiek dan dat van Bitcoin.

“Ik denk dat Solana echt een kans heeft om dit allemaal te doen, wat zeer opwindend is. Er zijn nog munten die goed schalen, en Avalanche is er zeker één van”, zei Bankman-Fried. De miljardair voegt ook nog toe dat de kerntechnologie van een cryptomunt moeilijk te veranderen is. Solana en Avalanche zouden twee voorbeelden zijn uit de cryptowereld die een betere basis hebben voor de verspreiding van dApps (gedecentraliseerde applicaties) dan anderen toepassingen.

Ook de marktwaarde van Ethereum, de tweede grootste cryptomunt, zou volgens de crypto-durfondernemer in gevaar zijn. Solana zou verschillende zaken beter doen dan Ethereum, zoals het aanhouden van lagere transactievergoedingen voor het overschrijven van crypto’s. Die zogenoemde “gas”-vergoedingen zouden steeds vaker beleggers wegtrekken van Ethereum, denkt Bankman-Fried.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.