Key takeaways
- Revolut is het oneens met de door de Britse toezichthouder voorgestelde limiet op vergoedingen voor grensoverschrijdende online betalingen.
- De limiet werd voor het eerst aangekondigd in 2023, waarbij zowel Visa als Mastercard de vergoedingen voor online transacties tussen de EU en het VK verhoogden.
- De toezichthouder stelde dat de vergoedingen waarschijnlijk buitensporig hoog waren en niet effectief op de markt werkten.
Revolut en Visa dagen de Payment Systems Regulator (PSR) van het Verenigd Koninkrijk voor de rechter uit. Hun doel is om het door de PSR voorgestelde plafond voor afwikkelingsvergoedingen voor grensoverschrijdende online betalingen ongedaan te maken. Beide bedrijven beweren dat de toezichthouder zijn bevoegdheid te buiten is gegaan met dit plan, dat voor het eerst werd aangekondigd in 2023. Dit meldt PYMNTS.
Revolut beweert dat de beoordeling van het PSR gebrekkig is en dat het buiten zijn wettelijke mandaat is getreden door deze limieten in te voeren. Ze hebben daarom een rechterlijke toetsing aangevraagd om de beslissing van het PSR ongedaan te maken. Visa erkent weliswaar de rol van het PSR als economische regulator, maar onderstreepte dat hun rechtsvordering specifiek gericht is op de wettelijke machtiging en het proces van het PSR met betrekking tot het vaststellen van prijzen. Visa gelooft dat dit van cruciaal belang is om eerlijkheid, transparantie en toekomstige groei en investeringen in het VK te garanderen.
Toegenomen concurrentie als factor achter de verhoging
Het door het PSR voorgestelde plafond voor afwikkelingsvergoedingen komt voort uit de vaststelling dat zowel Visa als Mastercard na het vertrek van het VK uit de Europese Unie deze vergoedingen voor onlinetransacties tussen de EU en het VK hebben verhoogd. Visa en Mastercard rechtvaardigden de verhoging door te verwijzen naar de noodzaak om fraude te bestrijden en de toegenomen concurrentie in goede banen te leiden.
Mastercard betwist bevindingen van het PSR
De PSR voerde echter aan dat de kosten die Mastercard en Visa aanrekenen aan Britse bedrijven die betalingen vanuit de EER accepteren, waarschijnlijk buitensporig hoog zijn. Chris Hemsley, de toenmalige directeur van het PSR, verklaarde in december 2023 dat de markt niet effectief functioneerde. Mastercard betwistte de bevindingen van het PSR en verklaarde dat zij het niet eens was met de conclusies en dat zij de toezichthouder zou blijven wijzen op het belang van elektronische betalingen voor de Britse economie. Visa betwistte ook de beweringen van het PSR en benadrukte de waarde die betrouwbare, veilige en innovatieve digitale betaaloplossingen hebben voor bedrijven in het VK, vooral bij internationale verkopen.
Deze juridische uitdagingen van Visa en Revolut vallen samen met de aanhoudende druk van de overheid op het PSR om de regeldruk te verminderen en de economische groei te stimuleren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!