Review – ChatGPT: de AI die jouw leven de komende jaren grondig gaat veranderen

Sinds ChatGPT vorige week beschikbaar werd gemaakt voor een breed publiek, lijkt het erop dat iedereen op het internet maar niet kan ophouden erover te praten. Uiteraard kon ook Business AM niet wegblijven van de conversatie. Wij testten de AI die binnen enkele jaren misschien wel Google en Wikipedia zal vervangen.

Waarom is dit belangrijk?

De laatste jaren heeft het gebied van de kunstmatige intelligentie aanzienlijke vooruitgang geboekt, hetgeen heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer geavanceerde en intelligente systemen die een breed scala van taken kunnen uitvoeren. Bijgevolg wordt verwacht dat AI in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol in de samenleving zal spelen.

De essentie: ChatGPT is een prototype AI-chatbot die door onderzoekslaboratorium OpenAI is ontworpen om natuurlijke gesprekken met mensen te kunnen voeren op een manier die niet te onderscheiden is van een echt persoon. De software gebruikt geavanceerde natuurlijke taalverwerkingsalgoritmen en een grote dataset van menselijke gesprekken om antwoorden te genereren.

Een van de belangrijkste kenmerken van ChatGPT is het vermogen om informatie uit eerdere gesprekken te onthouden. Hierdoor kan de chatbot context en continuïteit in een gesprek behouden, waardoor het natuurlijker en boeiender aanvoelt. Als een gebruiker de chatbot bijvoorbeeld vraagt naar zijn favoriete kleur, kan hij deze informatie onthouden en gebruiken in toekomstige interacties.

Naast de conversatiemogelijkheden kan ChatGPT ook code schrijven in verschillende programmeertalen. Dit maakt het mogelijk om gebruikers te helpen bij het oplossen van coderingsuitdagingen en het debuggen van code, waardoor de AI een waardevol hulpmiddel voor ontwikkelaars en programmeurs kan zijn.

Volledige websites en marketingscampagnes

De reactie: ChatGPT is de voorbije weken viraal gegaan op het internet, met veel gebruikers die projecten delen die ze hebben gemaakt met behulp van de AI-chatbot. Enkele van de meest populaire projecten zijn nieuwsberichten, websites, en zelfs complete blauwdrukken voor marketingcampagnes.

Een van de projecten die online zijn gedeeld met ChatGPT is een nieuwsbericht geschreven in de stijl van de Nederlandse publicatie androidplanet.nl. De journalist vroeg de AI-chatbot te praten over de release van Android 13, die in mei werd uitgebracht. Hoewel de tekst niet perfect was en enige bewerking vergde, was hij over het algemeen coherent en kon hij met een klein beetje fine-tuning worden gepubliceerd.

Een ander populair project dat online werd gedeeld is een website die werd gegenereerd door ChatGPT. De AI-chatbot was in staat om een volledig functionele website te maken met een reeks functies, zoals een homepage, een ‘over ons’-pagina en een contactformulier. 

Daarnaast hebben veel gebruikers ook complete blauwdrukken voor een marketingcampagne gedeeld die door ChatGPT zijn gegenereerd. Die bevatten gedetailleerde strategieën en plannen voor het promoten van producten en diensten, evenals ideeën voor creatieve marketingcampagnes. 

Nu nog makkelijker: Een twittergebruiker heeft zelfs een extensie gemaakt die ChatGPT toevoegt aan elke website, waardoor gebruikers de AI-chatbot overal op het internet kunnen gebruiken. De extensie kan worden gebruikt om tweets in elke stijl te genereren, evenals verhalen, artikelen en nog veel meer.

Een van de belangrijkste kenmerken van de extensie is dat deze kan worden uitgebreid met plugins, zoals software waarmee ChatGPT afbeeldingen kan genereren. Dit voegt een extra dimensie toe aan de mogelijkheden van de AI-chatbot, waardoor deze nog veelzijdiger en nuttiger wordt.

De twitteraar heeft de plugin beschikbaar gesteld op het coderingsplatform GitHub, waar hij kan worden gedownload en geïnstalleerd door iedereen die hem wil gebruiken.

Maar: Ondanks zijn indrukwekkende mogelijkheden is ChatGPT nog steeds een gebrekkige AI-chatbot. Een van de belangrijkste beperkingen van de software is dat hij niet verbonden is met het internet, maar geleerd heeft van een archief van gegevens van internetpagina’s. Daardoor kan ChatGPT niet altijd actuele informatie geven of reageren op real-time gebeurtenissen.

Bovendien kan ChatGPT alleen coherente en accurate inhoud genereren als het precieze taal en instructies krijgt. Als de taal die wordt gebruikt om de AI te leiden vaag of onnauwkeurig is, kan hij fouten maken of onnauwkeurige antwoorden geven.

Bovendien kan de AI-chatbot gemakkelijk worden misleid om inhoud te genereren waarvoor hij niet is bedoeld. Als een gebruiker bijvoorbeeld een vraag herformuleert alsof deze deel uitmaakt van een kort verhaal, kan de AI-chatbot inhoud genereren die niet relevant is voor de oorspronkelijke vraag. Dit kan leiden tot verwarrende of misleidende antwoorden, wat frustrerend kan zijn voor gebruikers.

Bijna overtuigend

De conclusie: ChatGPT is een geavanceerde en veelzijdige AI-chatbot met een aantal indrukwekkende capaciteiten. De software natuurlijke gesprekken voeren, informatie onthouden van eerdere gesprekken en zelfs code schrijven in verschillende programmeertalen. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor een breed scala aan toepassingen.

Hoewel ChatGPT indrukwekkende prestaties levert, heeft het programma ook beperkingen. Zo is die niet verbonden met het internet en kan die alleen coherente en accurate inhoud genereren als precieze taal en instructies worden gegeven. Bovendien kan de software gemakkelijk worden misleid door gebruikers die hun vragen op een slimme manier formuleren.

De onthulling 

Misschien hadden sommige lezers het al door, maar deze review werd geschreven door ChatGPT zelf! De tekst die door de AI werd gegenereerd, was echter niet altijd overtuigend en moest hier en daar worden aangepast. Ook kon ChatGPT de tekst niet in één keer schrijven, maar moesten we een tiental commando’s geven. In deel twee van dit artikel kom je te weten hoe we te werk gingen, wat we moesten aanpassen en wat we zelf nog moesten toevoegen.

Meer