Resulteert Batibouw in goedkopere renovatieleningen?

De bouwbeurs Batibouw is van start gegaan. Tijdens dat evenement kan je veel inspiratie opdoen voor je renovatieprojecten. Verschillende bouwbedrijven pakken bovendien uit met speciale voorwaarden. Traditiegetrouw zetten dan ook sommige banken het mes in de rentes op de renovatieleningen. Alleen lijken velen nu nog even te wachten om uit te pakken met gunsttarieven.

Waarom is dit belangrijk?

Batibouw vindt plaats van 14 tot 19 maart. De bouwbeurs staat, net zoals vorig jaar, in het teken van duurzaamheid.

In het nieuws: Belfius heeft naar aanleiding van Batibouw de rente op de groene renovatielening verlaagd.

  • De rente bedraagt tot en met 16 april 3,65 procent, tegenover het normale tarief van 3,75 procent. Het gunsttarief geldt voor kredieten met een maximale looptijd van 72 maanden.
  • Daarnaast trekt de grootbank de maximale looptijd voor kredieten van minstens 37.000 euro op van 10 naar 15 jaar.
  • De rente op de gewone renovatielening blijft ongewijzigd. Die bedraagt 4,09 procent.

Duurdere kredieten

Overzicht: Belfius is de eerste bank die het mes zet in de rente op de groene renovatiekredieten. Het gaat weliswaar over een eerder bescheiden korting. Meer zelfs, het gunsttarief van Belfius ligt zelfs hoger dan het gewone tarief van enkele concurrenten.

  • Wie bijvoorbeeld 15.000 euro leent voor een duurzame renovatie en dat krediet terugbetaalt binnen 42 maanden, krijgt bij Beobank, KBC en BNP Paribas Fortis een rente van 3,45 procent. Dat is 20 basispunten goedkoper dan de lening van Belfius.
  • De staatsbank moet ook Argent, Crelan en AXA Bank laten voorgaan. Bij die banken betaal je een rente van 3,49 procent op een groene lening.

Geen prijzenslag

Vooruitblik: Hoe dan ook lijkt de kans klein dat er tijdens Batibouw sprake zal zijn van een prijzenslag.

  • Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank zijn de kredieten fors duurder geworden. Zelfs wanneer kredietgevers uitpakken met gunsttarieven liggen die fors hoger dan een jaar geleden. Vorig jaar kon je bij verschillende banken nog een duurzame lening met een rente lager dan 1,5 procent afsluiten.
  • Ook tijdens het Autosalon eerder dit jaar lagen de tarieven gevoelig hoger dan de voorgaande jaren.
    • We nemen Beobank, traditioneel de prijsbreker tijdens dat evenement, als voorbeeld. Die bank verlaagde tijdens de jongste editie de rente op de groene autolening tijdelijk tot 2,49 procent en die op de gewone autolening tot 2,99 procent. Vorig jaar pakte die bank nog uit met een tarief van 0,59 procent op zowel de gewone als groene autolening.

Vergeet niet: Je kan ook bij de overheid aankloppen voor een Mijn Verbouwlening. Dat is een krediet voor mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie. De rente bedraagt sinds vorige maand 2,25 procent.

Meer