De Amerikaanse aandelenmarkten hebben een turbulente avond achter de rug. Beleggers liepen alle kanten uit toen de Federal Reserve voor de derde keer op rij een renteverhoging met 75 basispunten aankondigde. De beleidsrente bedraagt nu 3 à 3,25 procent, het hoogste niveau sinds begin 2008.
Meteen na het rentenieuws doken de beurzen diep in het rood om vervolgens tijdens de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell fors op te veren. Uiteindelijk hebben ze de handelsdag alsnog negatief afgesloten. De S&P500 eindigde 1,7 procent lager. De Dow Jones daalde 1,7 procent, oftewel meer dan 500 punten. De Nasdaq zakte met 1,8 procent.
Wat is er gezegd geweest?
Powell wond er tijdens zijn toespraak geen doekjes om: “Er komen nog renteverhogingen.” De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank benadrukte daarbij dat prijsstabiliteit een absolute prioriteit blijft. “We moeten de inflatie achter ons krijgen. Ik wou dat er een pijnloze manier was om dat te doen. Die is er niet”, klonk het.
“Hogere rente, tragere groei en een verzwakkende arbeidsmarkt zijn allemaal pijnlijk voor het publiek dat wij dienen. Maar ze zijn niet zo pijnlijk als we er niet in slagen om de prijsstabiliteit te herstellen en het later opnieuw te moeten doen. We stoppen pas als de klus is geklaard”, voegde hij er nog aan toe. Verwacht wordt dat de rente tegen het einde van dit jaar zal uitkomen op 4,4 procent.
Inflatie naar 2 procent
Het is duidelijk: de Amerikaanse centrale bank is vastberaden om de inflatie te laten zaken tot 2 procent. Dat is ook de vaststelling van James Knightley, hoofdeconoom bij ING. “De inflatie is sterker dan de Fed had verwacht en zeker meer verspreid. Om die te verlagen moet de economie onder haar potentieel draaien, zodat de vraag beter in evenwicht is met het aanbod. De enige manier waarop de Fed dat kan doen is door de rente te verhogen en het beleid restrictief te houden totdat dat is bereikt”, luidt zijn analyse.
Mike Loewengart van Morgan Stanley merkt op dat een renteverhoging van zo’n kaliber niet als een verrassing komt. “Verschillende beleidsmakers hebben al duidelijk aangegeven dat het verstrakkende geldbeleid wordt voortgezet”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat het belangrijk is om te beseffen dat het beleid met vertraging werkt. Het kan daarom nog even duren totdat de inflatie terug naar de doelstelling zakt.
(as)