De Europese Centrale Bank (ECB) heeft begin juli voor het eerst het mes gezet in de beleidsrente. Sindsdien snoeiden enkele financiële instellingen in de spaarrente. Nu zien we dat sommige banken ook de leningen goedkoper maken.
Context: De ECB heeft op 4 juli de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de monetaire instelling – verlaagd van 4 naar 3,75 procent.
- Kort na die rentewijziging verlaagde de broker Trade Republic de vergoeding die de klanten ontvangen op het kapitaal dat ze niet beleggen eveneens van 4 naar 3,75 procent. Kort daarna volgde een renteknip bij NIBC. De internetbank reduceerde de rente op de Getrouwheidsrekening – de meest lucratieve spaarformule van NIBC – van 3 naar 2,75 procent.
- De overige banken kijken nog even de kat uit de boom, voornamelijk omdat op 4 september de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon afloopt. Op dat moment komt er 22 miljard euro aan spaargeld vrij. De huidige spaartarieven kunnen de staatsbonbeleggers overtuigen om het kapitaal te parkeren op een spaarboekje. Meer dan tien spaarboekjes brengen meer op dan eender welke kasbon of termijnrekening met een looptijd van één jaar.
- Kans bestaat dat de ECB dit najaar de rente verder zal verlagen. Dat kan meer financiële instellingen ertoe aanzetten om de spaarvergoedingen naar beneden bij te stellen.
Goedkopere leningen
In het nieuws: Intussen beweegt er ook wat op de kredietmarkt.
- We denken in de eerste plaats aan de hypothecaire leningen. Sinds de renteknip van de ECB is het gemiddelde tarief van een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van een woning) gezakt van 3,51 naar 3,36 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.
- In vergelijking met enkele jaren geleden moeten we nog altijd fors meer betalen voor een woonlening. Op het dieptepunt – toen de depositorente van de ECB -0,5 procent bedroeg – ging de bovenstaande woonlening gepaard met een rente van gemiddeld zo’n 1,6 procent.
- Daardoor hebben veel gezinnen nu moeite om een woonlening af te sluiten. Sinds kort zijn de banken weliswaar bereid om opnieuw leningen met een looptijd van dertig jaar toe te kennen.
- Sommige kredietgevers hebben intussen ook de persoonlijke leningen goedkoper gemaakt. Spaargids.be meldt dat de grootbank ING vanaf 26 augustus het mes zet in het prijskaartje van de persoonlijke leningen. Voor lage risicoprofielen zakt de rente van 8,94 naar 5,90 procent. Voor mensen met een hoog risicoprofiel evolueert ze van 10,14 naar 7,45 procent.
- Crelan is ING eerder deze maand al voorgegaan. Voor persoonlijke leningen met een looptijd van twaalf tot zestig maanden is de rente gezakt tot 7,45 procent. Voor kredieten waarbij die terugbetaling over een periode van 72 tot en met 84 maanden wordt gespreid, bedraagt de rentevoet nu 8,45 procent.
- Bij de autoleningen beweegt er momenteel niet veel. Je kunt een gewone autolening (looptijd van 42 maanden en een leenbedrag van 15.000 euro) afsluiten vanaf 3,79 procent. Een groene autolening is al beschikbaar vanaf 3,59 procent.
- We zien hetzelfde tafereel bij de renovatieleningen. Voor de goedkoopste verbouwingslening (looptijd van 42 maanden en een leenbedrag van 15.000 euro) betaal je 3,99 procent. Wie een groene lening afsluit, kan dat al doen vanaf 3,52 procent.
- Net zoals bij de spaarboekjes neemt de kans toe dat de banken de rentes zullen verlagen naarmate de ECB het geldbeleid versoepelt.