Rente op het spaarboekje van de overheid stijgt verder en blijft die van de banken kloppen

Rente op het spaarboekje van de overheid stijgt verder en blijft die van de banken kloppen
Vincent Van Peteghem – (Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

De Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat verhoogt op 1 april opnieuw de rente op de e-DEPO-rekening. Daarmee klopt de “spaarrekening” van de overheid nog altijd die van de banken.

Waarom is dit belangrijk?

De rente op de e-DEPO-rekening wordt maandelijks aangepast. De overheid baseert zich daarbij op het dagelijks rendement van overheidsobligaties (OLO's) op de secundaire markt met een resterende looptijd van één jaar. Dat rendement zit in de lift door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

In het nieuws: De rente op de e-DEPO-rekening, het “spaarboekje” van de overheid, stijgt op 1 april van 2,9 naar 3,1 procent. Daarop moet je een roerende voorheffing (30 procent) betalen, waardoor je netto 2,17 procent in handen krijgt.

  • Die spaarvergoeding krijg je pas zodra je je spaargeld minstens twaalf maanden op die rekening laat staan.
  • Elke storting begint rente op te brengen vanaf de eerste dag van de maand na de stortingsdatum. De renteberekening stopt op de laatste dag van de maand waarin je je kapitaal opvraagt.
  • Iedere Belg kan zo’n rekening gratis openen.

Opvallend: De e-DEPO-rekening brengt meer geld in het laatje dan eender welke bancair spaarboekje. Dit zijn momenteel de meest lucratieve spaarrekeningen op de markt:

  • Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,8 procent (voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart)
  • Vision+ van Santander Consumer Bank: 1,5 procent
  • Extended van Aion Bank: 1,5 procent (enkel voor wie een abonnement bij de neobank heeft)
  • Fidelity Sparen van MeDirect: 1,5 procent
  • Tempo Sparen van ING: 1,4 procent (maximaal 500 euro per maand sparen)
  • Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 1,4 procent

Is de strijd om de spaarder gestaakt?

Analyse: Sinds begin maart heeft geen enkele bank de spaarrente opgetrokken. Santander Consumer Bank doorbreekt nu de stilte op de spaarmarkt. Die nichespeler verhoogt op 3 april onder meer de rente op Vision Max – het meest lucratieve spaarboekje op de markt – van 1,8 naar 2 procent. Dat is net iets minder dan het spaarboekje van de overheid. Wanneer reageren de andere banken?

  • Ze hebben immers voldoende ruimte om de spaartarieven op te trekken. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) op 16 maart de rente opnieuw met 50 basispunten opgetrokken. Daardoor ontvangen de financiële instellingen voortaan een depositorente van 3 procent op het kapitaal dat ze parkeren bij de nationale monetaire instellingen, zoals de Nationale Bank van België (NBB).
    • Ter vergelijking: voor de zomer van 2022 moesten ze nog een strafrente van 0,5 procent betalen op die deposito’s.
  • Pierre Wunsch, gouverneur van de NBB, merkte onlangs op dat de rentes te laag liggen om de spaarders (op lange termijn) aan boord te houden. “Als de hogere spaarrentes er niet komen, wijst dat op te weinig concurrentie tussen de Belgische banken”, zei hij begin maart.
  • Ons land telt in totaal 65 spaarboekjes voor volwassenen. Op 26 van die spaarrekeningen ontvang je een rente van minstens 1 procent. Dat is dus minder dan de helft. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.