Rellen in Zweden na geplande koranverbrandingen, drie mensen gewond door politiekogels

Betogers zijn in het paasweekend in verschillende steden in Zweden samengekomen naar aanleiding van koranverbrandingen. Na rellen in de stad Norrköping werden drie mensen geraakt door waarschuwingsschoten van de politie.

Sinds afgelopen donderdag zijn er rellen in verschillende Zweedse steden en dorpen. Behalve in Norrköping zijn de afgelopen dagen onlusten gemeld in Stockholm, Linköping, Örebro, Landskrona en Malmö. De aanleiding van de onrust was de geplande koranverbrandingen bij bijeenkomsten van de Deense radicaal rechtse politicus Rasmus Paludan.

“Politie totaal niet in staat om zichzelf te beschermen”

Zondag werd een groep van zo’n 150 betogers in Norrköping agressief tegenover ordehandhavers. Ze gooiden met stenen en zetten auto’s in brand in het oostelijke deel van de stad. De politie reageerde naar verluidt met waarschuwingsschoten, waarna drie mensen geraakt werden.

In een verklaring op haar website schreef de lokale politie hoe agenten “verschillende waarschuwingsschoten hadden gelost” nadat ze waren aangevallen. “Drie mensen lijken te zijn geraakt door ricochets (afketsende kogel die een ongecontroleerde richting aanneemt, red.) en worden nu verzorgd in het ziekenhuis”, volgens de politie. “Alle drie de gewonden zijn gearresteerd op verdenking van het plegen van strafbare feiten.”

Paludan zei Facebook dat hij had besloten om de demonstraties van zondag op de twee locaties af te zeggen, omdat volgens hem de Zweedse autoriteiten hebben “laten zien dat ze totaal niet in staat zijn om zichzelf en mij te beschermen. Als ik ernstig gewond zou raken of gedood zou worden door het tekortschieten van de politieautoriteit, dan zou dat heel triest zijn voor de Zweden, Denen en andere noorderlingen.”

Demonstranten steken een politiebus in brand in het park Sveaparken in Örebro – foto: Isopix

Vrijdag brak er geweld uit naar aanleiding van Paludan’s bijeenkomsten in de stad Örebro. Daar kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en tegendemonstranten. Daarbij zouden twaalf politieagenten gewond zijn geraakt en vier politievoertuigen in brand zijn gestoken.

Zaterdag werden in de stad Landskrona in het zuiden van Zweden door enkele honderden relschoppers stenen gegooid en auto’s en vuilbakken in brand gestoken. In Zwedens derde grootste stad Malmö gebeurden die dag vergelijkbare feiten. Daar werd ook een stadsbus in lichterlaaie gezet.

“Dit is precies het soort gewelddadige reactie dat Paludan wil zien”

“Dit zijn zeer ernstige misdrijven die de laatste dagen zijn gepleegd tegen de politie”, zei Anders Thornberg, korpschef van de nationale politie in Zweden, in een verklaring geciteerd door de Zweedse krant Aftonbladet. “Verschillende deelnemers aan de rellen hebben zich toegelegd op het aanvallen en ernstig beschadigen van politieagenten en politie-eigendommen, er is minachting geweest voor het leven van mijn collega’s en anderen.”

“We hebben in het verleden gewelddadige rellen gezien. Maar dit is iets anders. Het is een ernstig geweld dat gericht is tegen levens en eigendommen, vooral tegen politieagenten. Het is zeer verontrustend en we zullen krachtige tegenmaatregelen nemen. Dit mag niet doorgaan.”

Ook de Zweedse premier Magdalena Andersson veroordeelde het geweld. “In Zweden mogen mensen hun mening uiten, ongeacht of het gaat om goede of slechte smaak. Dat maakt deel uit van onze democratie. Wat je ook denkt, je moet nooit geweld gebruiken. Dat zullen we nooit accepteren”, zei ze tegen persbureau TT. “Dit is precies het soort gewelddadige reactie dat Rasmus Paludan wil zien. Zijn doel is om mensen tegen elkaar op te zetten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20