In de schaduw van de ledencongressen van de Vivaldi-partijen stond woensdagavond de goedkeuring van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ op de agenda. De meerderheid in het Vlaams Parlement keurde dat uiteraard goed.
Na een lang debat kwam het tot de verwachte uitkomst, want N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor, terwijl Vlaams Belang, sp.a, Groen en PVDA tegen stemden. Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) was terug op het appel, nadat ze maandag verstek gaf voor de openingszitting door een coronatest. Ze werd toen op de voorzittersstoel vervangen door Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter.
Grootste blikvanger in de Septemberverklaring was het relancepakket van 4,3 miljard euro, bestaande uit eenmalige investeringen om de Vlaamse economie een boost te geven. Het gaat om uitgaven die gespreid worden over verschillende jaren en die ook buiten de begrotingsdoelstelling worden gehouden. Na een tekort van ruim 6 miljard euro in 2020 zal de Vlaamse begroting ook volgend jaar nog rood kleuren door de coronacrisis.
Er stroomt bijvoorbeeld 538 miljoen euro aan extra middelen voor de welzijnssector. ‘Die enveloppe zal gebruikt worden om ons Vlaams zorg- en welzijnspersoneel beter te verlonen en de werkdruk te verminderen’, zei Jambon op maandag. Alle oppositiepartijen vonden woensdag dat de regering onvoldoende middelen vrijmaakt voor wachtlijsten voor personen met een handicap. CD&V-minister Wouter Beke verweerde zich met de boodschap dat er voor de personen met een handicap 460 miljoen euro meer vrijgemaakt zal worden dan eerder was voorzien.
Lees ook: Vlaamse regering stelt relanceplan van 4,3 miljard euro voor: wat staat er in ‘Vlaamse veerkracht’?