De regering-De Wever wil, naar het voorbeeld van haar voorganger, enkele fiscale plafonds bevriezen. De Franstalige nieuwssite L’Echo meldt dat de Arizona-partijen de belastingvrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes willen terugbrengen tot 1.020 euro.
Key takeaways
- De regering-De Wever wil de plafonds voor enkele fiscale vrijstellingen bevriezen tot en met aanslagjaar 2031.
- Die regeling zal (indien die wordt goedgekeurd) ook de spaarders treffen, want het is de bedoeling om de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes te verlagen van 1.050 naar 1.020 euro.
- Voor het pensioensparen is er een afwijkende regeling. De bevriezing wordt uitgesteld tot het aanslagjaar 2027.
Duiding: Wie zijn geld op een gereglementeerd spaarboekje parkeert, moet op een bepaalde schijf aan interesten geen roerende voorheffing betalen. Dat plafondbedrag wordt normaal gezien elk jaar geïndexeerd.
- De voorgaande federale regering heeft in 2020 beslist om de fiscale plafonds voor verschillende spaar- en beleggingsformules, waaronder de gereglementeerde spaarboekjes, vier jaar lang te bevriezen. Daardoor bleef het plafond voor de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes een tijdlang steken op 980 euro.
- In 2024 kwam er een einde aan die bevriezing. Sindsdien volgen de fiscale plafonds opnieuw de inflatie. Vorig jaar steeg de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes tot 1.020 euro om vervolgens dit jaar uit te komen op 1.050 euro. Zodra het spaargeld meer opbrengt, moet je op alles boven dat plafondbedrag een roerende voorheffing van 15 procent betalen. Dat is overigens een gunsttarief, want de taks op kapitaalopbrengsten bedraagt normaal 30 procent.
- Opgelet: Een gereglementeerde rekening moet aan allerhande voorwaarden voldoen. Zo eist de overheid onder meer dat het totaalrendement bestaat uit een basisrente (van minstens 0,01 procent) en een getrouwheidspremie (van minstens 0,1 procent).
- Spaarders die hun geld parkeren op een niet-gereglementeerde spaarrekening, zoals de Saver Account van Izola Bank, betalen op al hun spaaropbrengsten een roerende voorheffing van 30 procent. Hetzelfde geldt voor de geldrekeningen van brokers, zoals Bux en Trade Republic.
Regering-De Wever wil plafonds belastingvrijstelling bevriezen
In het nieuws: De regering wil opnieuw de indexering van enkele belastingvrijstellingen bevriezen.
- De Arizona-partijen nemen onder meer de spaarinteresten in het vizier. Dat schrijft L’Echo die de nieuwe regeling kon inkijken. Volgens de nieuwssite is het de bedoeling om de jongste indexering van de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes terug te draaien. Dat betekent dus dat het fiscale plafond zal dalen van 1.050 naar 1.020 euro.
Ook dit: De Tijd, die vorige week de programmawet van Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, kon inkijken, meldde al dat een aantal fiscale grensbedragen wordt bevroren op het plafond van het aanslagjaar 2025 (inkomsten en uitgaven in 2024), en dat tot en met het aanslagjaar 2030. Vanaf aanslagjaar 2031 worden ze opnieuw geïndexeerd, zonder dat de overgeslagen indexering ingehaald zal worden. Die regeling heeft onder meer ook een impact op de langetermijnspaarders en beleggers.
- Zo zal de aftrekbaarheid van het langetermijnsparen de komende jaren blijven steken op 2.450 euro.
- Het bedrag dat kan worden gerecupereerd aan roerende voorheffing op aandelen zal volgens de jongste berichten op 249,9 euro blijven (30% van 833 euro).
- Voor het pensioensparen is er een afwijkende regeling. De bevriezing wordt uitgesteld tot het aanslagjaar 2027. Voor het aanslagjaar 2026 blijft de grens liggen op 1.050 euro voor een belastingvoordeel van 30 procent en op 1.350 euro voor een belastingvoordeel van 25 procent.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.