Regering heeft akkoord over meerwaardebelasting: wat betekent dat voor jou?

Regering heeft akkoord over meerwaardebelasting: wat betekent dat voor jou?
Jan Jambon en Bart De Wever – (Photo by Geert Vanden Wijngaert/Getty Images)

Het had veel voeten in de aarde, maar de federale regeringspartijen hebben (eindelijk) een akkoord bereikt over de meerwaardebelasting. In sommige gevallen kan de vrijstelling oplopen van 10.000 tot 15.000 euro.


Key takeaways

  • De Arizona-partijen hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over de zogenaamde solidariteitsbijdrage.
  • De vrijstelling wordt met 1.000 euro per jaar verhoogd voor wie die niet gebruikt. Daarbij geldt wel een plafond van 15.000 euro.
  • MR wou de Reynderstaks afschaffen, maar die blijft alsnog bestaan.

Context: Tijdens de regeringsonderhandelingen waren de Arizona-partijen overeengekomen dat er een meerwaardebelasting, oftewel een solidariteitsbijdrage, moet komen. Wat wisten we al?

  • Er geldt wel een vrijstelling op een eerste schijf van 10.000 euro. Op alles boven dat bedrag moet je een taks van 10 procent betalen. Het regeerakkoord voorziet wel in de aftrekbaarheid van minderwaarden binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.
    • Wie bijvoorbeeld 11.000 euro aan meerwaarden realiseert, betaalt een belasting van 100 euro (10% van 1.000 euro).
  • Er is een speciale regeling voor wie minstens 20 procent van de aandelen van een bedrijf bezit. In dat geval geldt er vrijstelling tot 1 miljoen euro. Zodra de gerealiseerde meerwaarde die kaap rondt, wordt er gewerkt met een getrapt systeem. De meerwaarde tussen 1 en 2,5 miljoen euro wordt belast tegen 1,25 procent. Het belastingtarief stijgt naar 2,5 procent voor meerwaarden tussen 2,5 en 5 miljoen euro en 5 procent voor meerwaarden tussen 5 en 10 miljoen euro. Meerwaarden vanaf 10 miljoen euro worden belast tegen 10 procent.
  • De taks geldt vanaf 1 januari 2026.

Maar: Er was nog heel wat onzekerheid over de details. Elk partij gaf namelijk een eigen invulling aan die taks.

  • Zo was er een tijdje sprake over een vrijstelling voor wie zijn aandelen (of andere effecten) voor minstens 10 jaar in zijn portefeuille houdt. Premier Bart De Wever (N-VA) schrapte uiteindelijk op vraag van Vooruit en cd&v die vrijstelling.
  • Cd&v was dan weer vragende partij om de vrijstelling te verhogen van 10.000 naar 20.000 euro. Er komt in sommige gevallen een verhoging (zie hieronder), maar die blijft beperkt tot 15.000 euro.

Akkoord over een meerwaardebelasting

In het nieuws: Na een nacht van onderhandelen zijn De Wever en zijn team het eens geraakt over de details van de meerwaardebelasting.

  • Om te beginnen, wordt de vrijstelling (tot 10.000 euro) verhoogd met 1.000 euro per jaar voor wie die niet gebruikt. Er geldt daarbij wel een plafond tot 15.000 euro. Voor een koppel komt dat neer op 30.000 euro. De voetvrijstelling wordt bovendien jaarlijks geïndexeerd.
  • Om de meerwaarde te berekenen wordt naar de situatie op 31 december 2025 gekeken. De komende vijf jaar kan ook de historische aanschaffingswaarde in rekening worden gebracht.
  • Er werd even gevreesd dat ook pensioenspaarders en werknemers met een groepsverzekering een meerwaardebelasting moeten betalen, maar zij blijven gespaard.
  • De regering heeft ook de regels aangescherpt voor wie een belang van 20 procent bezit in een bedrijf.
    • Zo zal de vrijstelling van 1 miljoen over vijf jaar worden bekeken. Ze zal ook per persoon gelden en dus niet kunnen worden gebundeld met familieleden.
    • Voor wie minder dan 20 procent van een bedrijf bezit, gelden de gewone tarieven. Die regeling zorgde ook een tijdlang voor discussie binnen de regering. De socialisten waren van mening dat iemand met een belang van 19 procent een taks van 10 procent moest betalen, terwijl de MR wou dat die persoon pas de volle pot moet betalen zodra die 10 miljoen euro aan meerwaarden realiseert. De Franstalige liberalen hebben die discussie verloren, blijkt nu.

Reynderstaks blijft bestaan

Ook dit: De Reynderstaks – een meerwaardetaks van 30 procent voor fondsen waarvan ten minste 10 procent van het kapitaal in obligaties is belegd – blijft bestaan. Dat laten zowel minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) als minister Vincent Van Peteghem (cd&v). MR was nochtans vragende partij om die taks te schrappen.

  • Die belasting zal worden toegepast op de intrestcomponent. De winsten die nu niet onder de Reynderstaks vallen, worden wel vatbaar voor meerwaardebelasting. Dat schrijft De Tijd.

Vooruitblik: De meerwaardetaks moet volgend jaar 250 miljoen euro in het laatje brengen en tegen het einde van de legislatuur (in 2029) 500 miljoen euro.

  • Dat is een eerder bescheiden bedrag als je weet dat de spaarders en beleggers vorig jaar 8,5 miljard euro aan belastingen (roerende voor heffing, effectentaks en beurstaks) hebben betaald.

Bouchez kritisch over meerwaardebelasting

Opgemerkt: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is op het socialemediaplatform X scherp voor de solidariteitsbijdrage.

  • “Het is verbijsterend om te zien hoe politici blij zijn met een nieuwe belasting in het land met de hoogste belastingen ter wereld. Deze belasting was de prijs die we moesten betalen voor een hervormingsregering”, schrijft hij.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.