Zal de Regering-De Wever alsnog de effectentaks verhogen?

Zal de Regering-De Wever alsnog de effectentaks verhogen?
(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Is de regering-De Wever bereid om te sleutelen aan de effectentaks? Een bepaald zinnetje uit het regeerakkoord doet vermoeden dat een verhoging van die belasting overwogen kan worden als de sterkste schouders onvoldoende bijdragen.


Key takeaways

  • De regering-De Wever kan sleutelen aan de effectentaks als blijkt dat de sterkste schouders onvoldoende belastingen betalen. Dat staat in het regeerakkoord.
  • De Arizonapartijen rekenen op een totale bijdrage van 2,3 miljard euro van de grote vermogens via onder meer de vermogenswinstbelasting (500 miljoen euro).
  • Volgens Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, is het niet de bedoeling om de effectentaks te verhogen. Hij wil in de eerste plaats de achterpoortjes sluiten om meer inkomsten uit die belasting te putten.

Duiding: Wat is de effectentaks?

  • Dat is een belasting die beleggers moeten betalen zodra er minstens 1 miljoen euro op de effectenrekening staat.
  • Het aantal houders van een effectenrekening speelt daarbij geen rol. Er wordt alleen rekening gehouden met de gemiddelde waarde.
    • Om de gemiddelde waarde van de effectenrekening te bepalen, baseert de fiscus zich op een referentieperiode die loopt van 1 oktober tot en met 30 september van het daaropvolgende jaar. De belastingdienst baseert zich voor de berekening van de taks op de waarde van de effectenrekening op vier datums (31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september).

Onduidelijkheid over passage uit het regeerakkoord

In het nieuws: In het regeerakkoord wordt er niet expliciet gesproken over een verhoging van de effectentaks, maar de regering-De Wever houdt wel een slag om de arm. “Die belasting zal de komende jaren zo gevormd worden dat ze als garantie functioneert dat er een structurele bijdrage zal zijn van de sterkste schouders”, staat er in het akkoord.

  • En dat zinnetje zorgde eerder deze week voor verwarring in het parlement, omdat die passage ontbrak in de Franstalige versie van het regeerakkoord. Uiteindelijk bevestigde Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, dat de Nederlandse versie de juiste is. Dat meldt De Tijd. Intussen is de passage ook in de Franstalige versie van het regeerakkoord opgenomen.
  • Een verhoging van de effectentaks kan in principe dus realiteit worden wanneer bepaalde doelstellingen niet worden gehaald. Zo staat in de begrotingstabellen dat de sterkste schouders 2,3 miljard euro moeten bijdragen.
    • Op dit moment weten we al dat de regering mikt op 500 miljoen extra inkomsten via de vermogenswinstbelasting.
    • Daarnaast is sprake van een bankenbijdrage en het afschaffen van de woonbonus voor een tweede verblijf. De strijd tegen sociale en fiscale fraude moet nog eens 800 miljoen opbrengen voor de begroting.

“Niet de bedoeling om effectentaks te verhogen”

Maar: De entourage van Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, liet eerder deze week aan De Tijd weten dat het niet de bedoeling is om het tarief van de effectentaks te verhogen, maar wel om de inkomsten veilig te stellen.

  • De effectentaks was vorig jaar goed voor 400 miljoen euro aan belastinginkomsten. Dat is wel minder dan in 2021. Toen stroomde er nog 470 miljoen euro via die weg naar de staatskas. De regering wil die inkomsten dit jaar met 50 miljoen euro verhogen.
  • De minister wil in de eerste plaats de achterpoortjes sluiten. Het Rekenhof waarschuwde in oktober nog dat het te gemakkelijk is om de effectentaks te ontwijken.
    • Er waren aanvankelijk twee antimisbruikbepalingen om te vermijden dat beleggers de effectentaks kunnen ontwijken. De splitsing van een effectenrekening in meerdere rekeningen bij dezelfde financiële instelling en de omzetting van belastbare effecten in effecten op naam werden beschouwd als onweerlegbare vermoedens van ontwijking.
    • Het Grondwettelijk Hof vernietigde weliswaar in het najaar van 2022 die bepalingen. Het Hof oordeelde dat het ook kan gaan om niet-fiscaal gedreven rechtshandelingen en dat het onduidelijk is op welke verrichtingen het onweerlegbaar vermoeden exact van toepassing is. De fiscus mag er met andere woorden niet meteen uitgaan van misbruik wanneer iemand bijvoorbeeld meerdere effectenrekeningen bezit.
    • Het zal dus niet gemakkelijk worden voor de fiscus om ontwijkingsstrategieën op te sporen en te bestrijden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.