Red Bull breidt sportimperium uit met meerderheidsaandeel in wielerploeg BORA-hansgrohe

De greep van Red Bull op de sportwereld is weer een stukje groter geworden. Uit officiële documenten blijkt dat de Oostenrijkse frisdrankenproducent voor 51 procent eigenaar is geworden van de holding boven de wielerclub BORA-hansgrohe.

In het nieuws: Uit een officiële aanvraag bij de Oostenrijkse Mededingingsautoriteit blijkt dat Red Bull GmbH een aandeel van 51 procent wil verwerven in RD pro cycling GmbH & Co KG en RD Beteiligungs GmbH, de twee overkoepelde bedrijven boven wielerploeg BORA-hansgrohe. Zij hebben tot 26 januari de tijd om bezwaar te maken tegen die overname. Deze aandelen zijn momenteel nog in handen van teammanager Ralph Denk.

  • “Red Bull is van plan zijn betrokkenheid bij het wegwielrennen uit te breiden en streeft naar een samenwerking met BORA-hansgrohe. Door een partner te worden in het bedrijf van teammanager Ralph Denk streeft Red Bull ernaar deel uit te maken van de groep van bestaande langetermijnhoofdsponsors”, klinkt het ondertussen in een eerste officiële reactie. BORA-hansgrohe zal niet verder reageren tot de geplande joint venture volledig rond is.

Hoe is het zover gekomen?

  • Red Bull is al langer betrokken bij de ploeg BORA-hansgrohe via het talentenprogramma Red Bull Junior Brothers. Daarnaast rijdt er in de ploeg ook al een renner die individueel door hen gesponsord wordt, namelijk Anton Palzer, die van het toerskiën overstapte op het wielrennen.
  • Recent haalde BORA-hansgrohe met Primož Roglič een van de beste renners van het peloton binnen. Om die extra financiële inspanning te kunnen doen, zou het al steun hebben gekregen van Red Bull.

Wat zijn de gevolgen?

  • Voorlopig is er nog geen nieuws over een eventuele naamsverandering van de ploeg BORA-hansgrohe. Zij stelden recent hun nieuwe uitrusting voor voor het komende seizoen, waardoor het er dus naar uitziet dat Red Bull niet meteen op hun tenue zal staan. Mogelijk komt daar komende zomer voor de Ronde van Frankrijk wel verandering in.
  • Feit is wel dat Red Bull met de overname van een wielerploeg zijn greep op de sportwereld nog groter heeft gemaakt. Zo heeft het Oostenrijkse bedrijf al een heel succesvol F1-team, meerdere voetbalploegen en sponsort het ook heel wat extreme sporten en individuele sporters.
Meer