Rector UGent eist ontruiming van het Universiteitsforum; politie ingeschakeld

De studenten die al drie weken het Universiteitsforum (UFO) van de UGent bezetten, zijn opgedragen hun actie te beëindigen. Vrijdagochtend bereikte het protest een hoogtepunt toen enkele studenten het rectoraat binnenvielen. De politie werd ingeschakeld en meerdere actievoerders werden gearresteerd.

Het einde van de bezetting lijkt nabij. De rector heeft geëist dat de studenten uiterlijk zaterdagmiddag het UFO verlaten. Eerder vandaag werd de politie al opgeroepen nadat enkele studenten het dak van het rectoraat hadden bereikt.

Aanleiding en escalatie

Een groep studenten bezet sinds drie weken het Gentse Universiteitsforum. Met deze actie eisen zij dat de UGent alle banden met Israël verbreekt. De rector, Rik Van de Walle, heeft inmiddels de samenwerking met drie Israëlische instellingen stopgezet, maar de studenten zijn niet tevreden en zetten hun actie voort.

Op vrijdagochtend verplaatsten de studenten hun tentenkamp naar het naastgelegen rectoraat, waar het kantoor van de rector is gevestigd. De studenten gooiden rode verf op de gevel en ramen van het gebouw en beklommen het dak, waar ze met Palestijnse vlaggen zwaaiden. Dit incident was voor de rector de druppel, waarna hij besloot de politie in te schakelen.

Arrestaties en geweld

De politie kwam ter plaatse en arresteerde een tiental studenten. Deze studenten zouden zich agressief hebben opgesteld en weigerden zich te identificeren. De studenten zelf beweren echter dat hun actie vreedzaam was en dat ze het personeel niet hinderden.

In een verklaring meldde de rector dat enkele UGent-medewerkers gewond raakten tijdens de bestorming van het rectoraat. “Aan en in het rectoraat zijn we vandaag niet alleen met ernstig vandalisme en grote materiële schade geconfronteerd, maar ook met geweld waarvan meerdere UGent-medewerkers het slachtoffer zijn geworden”, aldus de rector. “Voor dergelijke praktijken heb ik geen enkel begrip. Ik veroordeel elke vorm van geweld en vandalisme op onze campussen, niets verantwoordt het overschrijden van de grens van geweldloos protest.”

Ultimatum en vervolgstappen

De rector van de UGent benadrukte dat er nooit toestemming was gegeven voor de bezetting van het UFO, “maar ze is in verregaande mate gedoogd” mits het naleven van een aantal afspraken, zoals het waarborgen van de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers. “Vandaag is die afspraak manifest geschonden. De grenzen van de redelijkheid en van het legitieme protest zijn hiermee ver overschreden. Bijgevolg dient – na overleg met en op zeer terechte vraag van onze veiligheidsdiensten – aan de bezetting van het UFO onmiddellijk een einde te komen. Ik heb de bevoegde juridische diensten gevraagd om daartoe het nodige te doen.”

De studenten hebben tot zaterdagmiddag de tijd om het UFO te verlaten. Indien er op dat moment nog studenten aanwezig zijn, zullen verdere maatregelen worden getroffen.

Meer