In de eerste helft van dit jaar werd de grootste hoeveelheid in de geschiedenis, 175 miljard euro, aan gedekte obligaties verkocht. Daarmee werd het vorige record van 2011 gebroken, meldt de Financial Times.
Recordhoeveelheid ‘ultra-veilige’ obligaties verkocht door banken

Waarom is dit belangrijk?
In het voorjaar werd de (westerse) bankenwereld geteisterd door problemen. Door het vallen van enkele Amerikaanse banken, namen heel wat financiële instellingen hun eigen risico’s nog eens onder de loep. Het verkopen van veilige obligaties won wederom aan populariteit.In het nieuws: De ‘saaie’ gedekte obligaties zijn springlevend.
- “Dat de banken zo’n hoeveelheid uitgeven hebben we nog nooit gezien”, zei Joost Beaumont, analist bij ABN Amro, aan de FT. Gedekte obligaties worden eerder gepercipieerd als saai. Ze hebben een laag risico en brengen dus weinig op. Ze worden vooral gebruikt als een steunpilaar voor stabiliteit, wanneer het economisch moeilijk zou gaan.
- De obligaties zijn gedekt door uiteenlopende soorten schuld met een laag risicoprofiel met bijna uitsluitend een AAA-rating, voornamelijk hypotheken.
- Tot maart werden nog veel van deze obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) gekocht. Door dit schuldpapier aan de ECB te verkopen, hadden banken meer cash ter beschikking. Dit kan enigszins dienen ter vervanging van de nu duurdere kredieten die banken door de hogere rente zouden moeten aangaan.
- Een bankier zei aan FT dat hij verwachtte dat deze beweging het resultaat was van de “toenemende normalisatie van intrestvoeten”. Banken betalen nu eenmaal ook liever minder intrest. Een andere bankier gaf aan dat hij verwachtte dat deze beweging zich ging voortzetten.
Armageddon
- Door de stijgende rente van de ECB ontvangen banken een hoger rendement op hun deposito’s bij de ECB. Vanuit politieke hoek voelen banken meer en meer druk om die hogere rente ook aan hun klanten aan te bieden. Voorlopig stijgt de rente voor spaarders in België voorzichtig, maar er is nog veel ruimte.
- Belangrijke kanttekening: door de stijgende rentevoeten heeft de vastgoedsector het moeilijk. Daarom is het risico van de ‘ultra-veilige’, door hypotheek gedekte obligaties toch iets omhoog gegaan. Al zei Beaumont hierover dat er “Armageddon scenario’s” nodig zijn voor het echt fout zal lopen.
- Toen in 2011 het vorige record aan verkoop van deze obligaties plaatsvond, kwam dit door de nasleep van de economische crisis in 2008. Banken moesten hun balans toen terug versterken en door aangescherpte regelgeving meer reserves aanhouden.