Recordaantal milieuactivisten vermoord in 2019

Vorig jaar werden wereldwijd 212 milieuactivisten gedood, omdat ze hun land en levenswijze beschermden tegen mijnbouw, grootschalige landbouw en/of ontginning van fossiele brandstoffen.

Dat blijkt uit onderzoek van de internationale ngo Global Witness. Het is een aanzienlijke stijging tegenover de 164 doden in 2018. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk nog veel hoger, aldus de organisatie, omdat veel moordzaken onder de radar blijven.

‘Milieuverdedigers’

‘Meer dan twee derde van de moorden vond plaats in Latijns-Amerika, dat consequent de zwaarst getroffen regio is sinds Global Witness in 2012 begon met het publiceren van gegevens’, staat te lezen in het rapport dat de organisatie vrijdag publiceerde.

‘De landbouwindustrie, olie-, gas- en mijnbedrijven zijn steevast de drijvende krachten achter aanvallen op milieuverdedigers’, zegt Rachel Cox, beleidsmedewerker bij Global Witness in een persbericht. Mijnbouw was de dodelijkste sector, met 50 doden, gevolgd door grootschalige landbouw met 34 moorden.

Global Witness gebruikt de term milieuverdedigers voor ‘diegenen die het opnemen tegen misbruik van milieu- en mensenrechten door de exploitatie van natuurlijke grondstoffen’.

Dodelijkste regio’s

Colombia (64 doden), de Filipijnen (43 doden), Brazilië (24 doden), Mexico (18 doden) en Honduras (14 doden) zijn de gevaarlijkste landen voor milieuactivisten. Het rapport benadrukt dat er de laatste jaren een aanzienlijke stijging is van moorden op gemeenschapsleiders in Colombia. In de Filipijnen zijn moorden op activisten een relatief recent gegeven. Sinds 2018 wordt het wel een van de dodelijkste plaatsen voor activisten in Azië genoemd.

In Brazilië is vooral het Amazonegebied gevaarlijk terrein voor natuurbeschermers. Bijna 90 procent van de moorden in Brazilië gebeurde in het gebied rond de machtige junglestroom.

In Europa komt dodelijk geweld tegen milieubeschermers het minst vaak voor. Toch werden er vorig jaar twee boswachters vermoord die de illegale houtkap in Roemenië aanklaagden.

In heel Afrika werden er volgens het rapport ‘slechts’ 7 actievoerders vermoord, maar de ngo geeft mee dat het waarschijnlijk een onderschatting is. Het zou namelijk veel moeilijker zijn om grootschalige ontginningen te monitoren op het gigantische continent.

Global Witness ziet eens stijgende trend in geweld tegen milieuactivisten, vanaf de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs. Sinds december 2015 werd een gemiddelde van 4 actievoerders per week gedood. Daarbovenop worden volgens het rapport ontelbare activisten tot zwijgen gedwongen door geweld, arrestaties en bedreigingen.

Meer