Recordaantal meldingen van dierenmishandeling in Vlaanderen in 2024

Recordaantal meldingen van dierenmishandeling in Vlaanderen in 2024
Huisdieren – Getty Images

Key takeaways

  • De Vlaamse dienst Dierenwelzijn ontving een recordaantal van bijna 7.500 meldingen over dierenmishandeling en -verwaarlozing in 2024.
  • Meer dan 5.500 dieren werden vorig jaar in bewaring genomen – meer dan 15 per dag – waarbij de inbeslagnames de afgelopen vier jaar met bijna 55 procent stegen.
  • De afdeling voerde in 2024 6.375 inspecties uit, wat resulteerde in meer waarschuwingen en formele aanklachten, waaronder 880 boetes en 1.540 waarschuwingen.

Verhoogde rapportering en handhaving

In 2024 ontving de Vlaamse dienst Dierenwelzijn een recordaantal van bijna 7.500 meldingen over dierenmishandeling en -verwaarlozing, gemiddeld meer dan 20 per dag. Deze stijging in het aantal meldingen wijst niet noodzakelijk op een toename in dierenleed; het weerspiegelt eerder een groeiende publieke gevoeligheid voor dierenwelzijn en een toegenomen vertrouwen dat er actie zal worden ondernomen tegen gemelde incidenten.

Dit vertrouwen komt voort uit de aanzienlijke stijging van het aantal inbeslagnames van dieren, waarbij vorig jaar meer dan 5.500 dieren in bewaring werden genomen – meer dan 15 per dag. In de afgelopen vier jaar zijn deze inbeslagnames met bijna 55 procent gestegen. Minister Ben Weyts benadrukt dat deze harde aanpak essentieel is: “Wie de waarschuwingen in de wind slaat, zal consequenties moeten dragen. Wie niet adequaat voor dieren kan zorgen, zou ze niet mogen houden.”

Evolutie van het dierenwelzijnsbeleid

Weyts belicht de evolutie van het dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen in de afgelopen tien jaar. Het budget is vertienvoudigd en het personeel verdrievoudigd, wat getuigt van een toewijding aan robuuste handhaving. Verouderde praktijken zijn geleidelijk afgeschaft en vervangen door strengere straffen voor dierenmishandelaars, wat de geloofwaardigheid van het dierenwelzijnsbeleid ten goede komt.

Daardoor zijn burgers eerder geneigd om gevallen van dierenleed te melden, in de wetenschap dat hun zorgen zullen worden aangepakt. De duidelijkheid van de rapportagekanalen en het toegenomen bewustzijn onder wetshandhavers dragen bij aan een effectievere reactie.

Resultaten en betrokkenheid

In 2024 voerde de afdeling Dierenwelzijn 6.375 inspecties uit – een stijging van 20 procent ten opzichte van 2020 – wat resulteerde in meer waarschuwingen en formele aanklachten (880 boetes en 1.540 waarschuwingen). Bovendien werden er 479 boetes uitgedeeld.

Dierenwelzijn Vlaanderen en de politie voerden vorig jaar 818 inbeslagnames van dieren uit, gemiddeld meer dan twee interventies per dag om kwetsbare dieren te beschermen. Dit resulteerde in de redding van ongeveer 5.500 dieren. Daarnaast trok Weyts vorig jaar de licenties van 17 fokkers in.

Weyts onderstreept de niet aflatende inzet van de afdeling: “We breiden onze aanwezigheid uit en ondernemen beslissende actie wanneer dat nodig is. Het is onze plicht om vermijdbaar dierenleed te voorkomen. De Vlaamse samenleving tolereert niet langer de mishandeling van dieren.”

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00