Recordaantal jongeren vertrok dit jaar al bij werkgever

Uit een onderzoek van HR-dienstverlener Acerta komt naar voren dat meer jongeren dan ooit tevoren dit jaar afscheid namen van hun job.

In het nieuws: Het aantal arbeidscontracten van werknemers jonger dan 25-jaar dat in 2023 verbroken werd, ligt 41 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. 

 • In 2022 was er al sprake van een forse toename van het aantal stopgezette contracten. Toen werd er een stijging met maar liefst 135 procent opgetekend ten opzichte van de jaren voordien.
 • De eerste cijfers voor dit jaar, dat nog niet eens voorbij is, voorspellen een nieuw record.

Details: In 43,5 procent van de gevallen werd het contract stopgezet door de werknemer.

 • Dit cijfer is iets lager dan vorig jaar: +12,3 procent op jaarbasis.
 • Uit het onderzoek blijkt ook dat in de meeste gevallen “jongeren op het moment van hun vertrek gemiddeld langer in dienst waren dan een paar jaar geleden.”
 • In 38,5 procent van de gevallen werd het contract ontbonden met wederzijds akkoord. Dat is een stijging met 13,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.
 • In zo’n 18 procent van de gevallen ging de werkgever over tot ontslag.

The Great Resignation op z’n Belgisch?

De toename van het aantal jongeren die hun job stopzetten, toont op het eerste gezicht gelijkenissen met “The Great Resignation” in de VS. Sinds de coronapandemie hebben talloze Amerikanen hun arbeidscontract stopgezet. Maar volgens Acerta is de situatie in ons land anders.

 • “De jonger-dan-25-jarigen zijn nog meer dan vroeger een kritische generatie die aan het stuur wil zitten van haar loopbaan”, verduidelijkt Kathelijne Verboomen, arbeidsexperte van Acerta Consult. “Verschillende onder hen zijn tijdens of na corona aan een nieuwe job begonnen. Ze hebben meteen moeten leren om te telewerken en op die manier – zonder fysiek aanwezig te zijn op de werkvloer – de nodige ervaring op te doen. Het is dus niet verwonderlijk dat velen nu beslissen om te kijken of het gras elders groener kan zijn.”
 • Maar dat is niet het enige: “De arbeidsmarkt is bovendien nog steeds krap en bedrijven zijn volop op zoek naar jong talent. Jongeren beseffen dat ze veel kansen zullen krijgen. We zien daarom ook dat het initiatief bij het beëindigen van een contract veel meer bij de werknemer zelf ligt, in vergelijking met de periode voor en tijdens de coronacrisis.”
 • Veel jongeren maken ook de switch van een job die praktische voordelen biedt op korte termijn naar een loopbaan die duurzaam is op de lange termijn, met meer carrièremogelijkheden en flexibiliteit.
  • Dat was voor veel Amerikanen de voorbije jaren ook één van de belangrijkste redenen om andere horizonten op te zoeken.
 • “Waar jongeren ook heel veel aandacht aan schenken, is hoe duurzaam hun werkgever te werk gaat, hoeveel aandacht die heeft voor hun (mentaal) welzijn en wat een bedrijf doet om een haalbare balans tussen werk en privé te bewerkstelligen”, voegt Verboomen eraan toe. “Anderzijds zijn er ook veel jongeren die na enige tijd opnieuw gaan studeren, de transitie is dus niet alleen werk-werk, maar ook werk-studie.”

(ns)

Meer