Rechtszaak tegen gevallen cryptogod van start: Bankman-Fried riskeert meer dan 100 jaar cel

Een jaar geleden werd Sam Bankman-Fried gezien als een genie die het financiële systeem zou hertekenen. Hij richtte FTX op, een toonaangevende handelsplaats voor cryptomunten. In november 2022, toen het cryptobedrijf de op twee na grootste speler was, nam hij ontslag nadat het bedrijf in liquiditeitsproblemen kwam. Daarna kwam de miljardenfraude aan het licht.

Waarom is dit belangrijk?

De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried (ook wel SBF genoemd) is de grootste in de cryptowereld. Toen FTX tegen de vlakte ging, vertegenwoordigde het bedrijf zo’n 40 miljard dollar, waarvan 9 miljard dollar van klanten die in rook is opgegaan. Er wordt geschat dat meer dan een miljoen mensen geld verloren.

In het nieuws: SBF voor de rechter.

Wat wordt hem ten laste gelegd? Bankman-Fried moet zich verdedigen tegen zeven klachten: draadfraude (fraude via telecommunicatie of internet), samenzwering tot draadfraude, samenzwering om grondstoffenfraude te plegen, samenzwering om effectenfraude te plegen, samenzwering om geld wit te wassen en samenzwering om de Federal Election Commission te bedriegen.

Meer concreet: Bankman-Fried wordt verweten op een illegale manier om te gaan met geld van kl

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer