Eindelijk is het vonnis geveld in de rechtszaak tussen Epic Games, de uitgever en ontwikkelaar van het populaire videospel Fortnite, en Google. Een Amerikaanse jury heeft Epic Games gelijk gegeven. Google is schuldig bevonden aan het in stand houden illegaal monopolie. Een uitspraak die het duopolie van app-winkels van Google en Apple zou kunnen schaden.
In het nieuws: Google heeft het proces tegen Epic Games verloren.
- De Amerikaanse gigant heeft volgens de rechtbank een monopolie op de markt voor app-distributie op Android, met de Google Play Store.
- Het bedrijf heeft ook een monopolie op betalingsdiensten in apps, met Google Pay.
- De jury in Californië concludeerde dat Google op deze markten handelde op een anti-competitieve manier en dat ontwikkelaar Epic Games hierdoor schade heeft geleden.
“De uitspraak van vandaag is een overwinning voor alle app-ontwikkelaars en consumenten over de hele wereld. Het bewijst dat de praktijken van Google in de app-store illegaal zijn en dat ze hun monopolie misbruiken om exorbitante kosten te eisen, concurrentie te smoren en innovatie te beperken.”
Epic Games in een reactie
Maar: De juridische oorlog is nog niet voorbij.
- Google is natuurlijk van plan om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.
- “Android en Google Play bieden meer keuze en openheid dan welk ander groot mobiel platform dan ook. Het proces heeft duidelijk aangetoond dat we hevige concurrentie hebben met Apple en hun App Store, evenals met app-winkels op Android-apparaten en gameconsoles”, zegt Google-directeur Wilson White in een verklaring aan de pers.
Opgemerkt: Deze overwinning voor Epic Games is des te belangrijker, omdat hun proces tegen de App Store van Apple niet tot dezelfde conclusie heeft geleid. Twee jaar geleden oordeelde de rechter namelijk in het voordeel van Apple.
- Waarom het vonnis anders is in deze zaak tegen Google? Simpelweg omdat de rechtszaak niet over hetzelfde ging.
- Hier werden de geheime inkomstenverdelingsafspraken tussen Google, smartphonefabrikanten en grote spelontwikkelaars aangevochten.
- Een overeenkomst met Spotify kwam tijdens het proces naar voren.
- Dit zijn afspraken die bedoeld waren om andere app-winkels, waaronder de Epic Games Store, teniet te doen.
- Bovendien heeft hier een jury de zaak beoordeeld, wat niet het geval was bij Apple.
Het einde van een economisch model?
Tim Sweeney, CEO van Epic Games, was bijzonder opgetogen na het vonnis. “De dominostenen zullen beginnen te vallen”, zei hij in een interview, “Het einde van de 30 procent is in zicht”.
- Met de processen tegen de Google Play Store en de App Store richtte Epic Games zich niet alleen op app-winkels en het monopolie, maar ook op de commissie die Google en Apple hanteren voor in-app betalingen en abonnementen, die kan oplopen tot 30 procent.
- Dit vonnis stelt deze commissie ter discussie in het geval van Google en zou ook de App Store van Apple kunnen beïnvloeden.
- Het economische model van het app-winkel duopolie zou kunnen wankelen.
- In Europa is die revolutie al begonnen, doordat Google en Apple moeten voldoen aan de nieuwe regelgeving voor digitale markten.
- Beide Amerikaanse giganten moeten hun winkel openstellen voor concurrentie.
- Het is een beleid dat wellicht inspirerend werkt voor de Verenigde Staten.
“De directe consequentie is dat we een verandering op de markt zullen zien waar grote techbedrijven concessies moeten doen – of het nu gaat om betere toegang, betere voorwaarden of meer opties voor ontwikkelaars – om juridische blootstelling te vermijden.”
Paul Swanson, partner bij Holland & Hart, gespecialiseerd in technologie en antitrustwetgeving, tegenover nieuwsdienst Bloomberg.
Met andere woorden: Er staat een verandering te gebeuren, hoewel verwacht mag worden dat de twee Amerikaanse techreuzen stevig weerwerk zullen bieden.
(cv/evb)