Rechtszaak moet einde maken aan ‘Faketoshi’

De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) sleept Craig Wright maandag voor de rechter. De Australische computer wetenschapper geeft zich al jaren uit voor bitcoin-maker Satoshi Nakamoto, maar heeft daar geen bewijs voor geleverd. Niettemin claimt hij het auteursrecht op de beroemde whitepaper die Nakamoto ooit schreef.

Al sinds 2008 wordt gespeculeerd over de uitvinder van de Bitcoin. Dat jaar publiceerde iemand onder de naam Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel over de Bitcoin, destijds het antwoord op de graaicultuur van banken en overheden. Hij werkte intensief mee aan de verdere ontwikkeling van de codes, maar trok zich in 2011 terug.

Het verhaal gaat dat de uitvinder één miljoen bitcoins in zijn bezit heeft ter waarde van vele miljarden. Sommigen menen dat ‘Nakamoto’ om die reden geen aandacht wil.

Een van de weinigen die ooit met Nakamoto hebben samengewerkt en met hem correspondeerden was wetenschapper Gavin Andresen. Maar ook die heeft de uitvinder nooit gezien of gesproken. Sterker nog: het contact met de uitvinder was van meet af aan ‘ontwijkend’.

Een aantal jaren terug meende Newsweek de uitvinder te hebben ontmaskerd. Een 64-jarige Amerikaanse Japanner wiens echte naam ook Satoshi Nakamoto luidde, ontkende echter in alle toonaarden. Uit het verhaal bleek dat de verslaggever louter was afgegaan op de naam, vanuit de veronderstelling dat er geen reden was om een pseudoniem te gebruiken.

Ook meende een groep taalkundigen van Aston University in Birmingham dat hoogleraar Nick Szabo schuilgaat achter het pseudoniem. Zij baseeerden zich op het taalgebruik. Veertig studenten van het Aston University Centre for Forensic Linguistics hebben het taalgebruik van Nakamoto geanalyseerd en vergeleken met publicaties van Szabo. Beiden gebruiken dezelfde uitdrukkingen, en ook de interpunctie komt verrassend overeen.

Deelnemers aan diverse Bitcoin internetfora speculeerden ook dat wiskundige Hendrik Willem Lenstra, in 1998 onderscheiden met de Spinozaprijs, wel eens de man achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Maar het kan altijd nog gekker: mensen die claimen Satoshi Nakamoto te zijn en in die rol blijven volharden. De Duitse politie arresteerde in 2021 een zekere Jorg Molt wegens het plegen van Bitcoin fraude. Molt beweerde dat hij Bitcoin heeft uitgevonden.

Wright kon bewering niet hard maken

Maar niemand maakt het zo bont als Craig Wright. Hij was onder meer betrokken bij Bitcoin Satoshi Vision (BSV), een afsplitsing van Bitcoin Cash (BCH), wat zelf weer een zogenoemde fork is van Bitcoin (BTC).

Wright heeft nooit hard kunnen maken dat hij Satoshi Nakamoto is. Nadat hij in mei 2016 aankondigde de  vermeende bitcoins van Satoshi in beweging te brengen, die munten zijn tot op de dag van vandaag nooit aangeraakt, laat staan verzilverd, liet hij later in een (later verwijderde) blogpost weten daar ‘niet de moed’ voor te hebben.

Wright liet aan de BBC en aan twee tijdschriften een digitale handtekening zien die gemaakt is met een cryptografische sleutel die ook gebruikt werd door zijn alter ego ‘Satoshi Nakamoto’ voor de allereerste Bitcoin.

Maar diverse Bitcoinkenners dat hij een oude handtekening heeft gekopieerd en dus slechts claimt dat dit het bewijs is

Wright wordt regelmatig op leugens betrapt. Een Word document dat uit 2007 moest stammen blijkt bijvoorbeeld gemaakt met Office 365, dat toen nog niet bestond.

Onbeantwoorde vragen

Toch blijven sommige vragen onbeantwoord. Uit een curatorverslag van Hotwire, een van Wrights bedrijven, blijkt dat Wright deze onderneming had gefinancierd met 23 miljoen dollar aan bitcoins. Die investering kwam neer op 1,5 procent van alle toen beschikbare bitcoins, een abnormale hoeveelheid voor een onbekende speler.

Iedereen die openlijk twijfelt aan zijn eerlijkheid wordt niettemin voor de rechter gesleept. Daarnaast achtervolgt Wright een ieder die ‘zijn’ white paper publiceert.

De Crypto Open Patent Alliance (COPA), een groep open source ontwikkelaars gesteund door onder meer Coinbase, Meta en Block, beeft Wright al op die knieën gekregen. Wright heeft een schikking voorgesteld waarin hij niettemin bepaalde rechten kan behouden.

Het bijzondere van de rechtszaak is dat geldigheid van het bewijsmateriaal van Wright, inclusief controversiële documentatie en manipulatie van metadata, voor het eerst echt wordt getoetst.

De gevolgen van het proces gaan verder dan het juridische domein en hebben invloed op het financiële welzijn van open-source ontwikkelaars in het algemeen, stellen experts.

[Bron: Emerce]

Meer