Is de eurozone al in een recessie beland?

Is de eurozone al in een recessie beland?
ECB-voorzitter Christine Lagarde met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen (Getty Images)

De economische activiteit in de eurozone krimpt al drie maanden op rij, zo blijkt uit voorlopige indicatoren. De gevreesde recessie is daarmee eigenlijk al ingezet, concluderen economen.

Een vaste definitie voor een recessie is er niet. Doorgaans wordt twee of drie opeenvolgende kwartalen van economische krimp als maatstaf gebruikt. Afgaande op de jongste indicatoren van S&P Global zat de eurozone in het bijna afgelopen derde kwartaal al in krimpmodus:

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in september uit op 48,9 tegen 49,8 in augustus. Dat is de laagste stand in 19 maanden.
  • De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,6 in augustus naar 48,5 in september.
  • De samengestelde index voor de hele economie daalde zo van 48,9 naar 48,2. Dat is de laagste stand in 20 maanden.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 een krimp betekent. Zowel de indicator voor de industrie als de samengestelde index duikt al drie keer op rij onder de grens. De dienstensector hield in juli nog stand, maar brokkelt nu ook af.

“Keerpunt voor eurozone”

Aangezien de algemene index drie maanden op rij onder de lat uitkomt, zou het dus best wel eens kunnen dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal aan het krimpen is, en dat ondanks de energieboost van het heroplevende toerisme in de zomermaanden.

“Het derde kwartaal markeert duidelijk een keerpunt in de economie van de eurozone”, schrijven de economen van ING in een eerste reactie. “Na een sterke opleving na de coronajaren, wordt de economie nu nog zwaarder getroffen door de hoge inflatie. Het beeld van een recessie in de eurozone lijkt te worden bevestigd.”

Quid ECB?

Dat brengt de Europese Centrale Bank in een lastig parket. De ECB heeft al laten uitschijnen dat er bijkomende renteverhogingen op komst zijn om de inflatie in te dammen. Dat dreigt alle groeischeuten van de economie meteen plat te drukken, waardoor een recessie nog langer zou duren.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.