Ray-Ban-producent ziet 190 miljoen verloren gaan bij fraude in Thailand

Brillengigant EssilorLuxottica heeft grote fraude ontdekt bij een eigen fabriek in Thailand. Het concern achter onder meer Ray-Ban-zonnebrillen probeert 190 miljoen euro aan verloren middelen terug te vorderen.

Over de zwendel werden geen verdere details verstrekt, behalve het feit dat de betrokken werknemers ontslagen zijn. Toch kan dit de zorgen bij analisten doen toenemen over de manier waarop het concern geleid wordt. Eerder dit jaar speelde er al een interne machtsstrijd bij EssilorLuxottica.

In 2017 fuseerden het Italiaanse Luxottica en het Franse Essilor tot een gigant van 46 miljard euro. De brillen- en lenzenreus heeft merken zoals Ray-Ban, Vogue en Prada in zijn portefeuille en verkoopt jaarlijks 1 miljard glazen en monturen.

Verstandshuwelijk

Alleen lijkt dat dus geen bijster gelukkig huwelijk. Zo kan Leonardo Del Vecchio, de Italiaanse hoofdaandeelhouder van de groep, het niet vinden met zijn Franse partners. De twee groepen raken het bijvoorbeeld niet eens over wie de leiding mag nemen over het concern.

Volgens het hedgefonds Third Point zou de brillencombinatie veel meer synergievoordelen uit hun fusie kunnen halen, als de top van het bedrijf de strijdbijl begraaft en vaart maakt met integratieprocessen en strategische keuzes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20