Het vuile geheim van de bevrijding van Raqqa: 7 huiveringwekkende minuten film

De Islamitische Staat  is na de herovering van Raqqa door de geallieerde troepen nu een kalifaat zonder hoofdstad. Bij de herovering zijn 200 tot 300 IS-strijders geen strobreed in de weg gelegd om naar andere door IS-gecontroleerde gebieden te vluchten, als deel van een wapenstilstandakkoord. Dat schreven westerse media op 18 oktober.

De waarheid is gans anders. Dat blijkt uit een uitstekende reportage van Quentin Sommerville, de Midden-Oostencorrespondent van de Britse openbare omroep BBC. De 7 huiveringwekkende minuten film geven naast een beeld van de totale vernietiging van een stad, ook

De details van het echte wapenstilstandakkoord

1. Honderden IS-strijders hebben Raqqa verlaten in gezelschap van hun families. Er is sprake van in totaal 50 trucks, 13 bussen en meer dan 100 eigen voertuigen. Een konvooi van in totaal bijna zeven kilometer lang, dat 4.000 mensen telde.

2. In tegenstelling tot wat ons werd verteld waren de jihadisten bij hun vlucht tot de tanden gewapend.

3. Ook de buitenlandse IS-strijders zijn geëvacueerd.

4. De meeste onder hen bevinden zich vandaag in Turkije.

5. Volgens een Franstalige jihadist zijn de meeste Franse IS-strijders terug vertrokken naar Frankrijk, voor een ‘dag van de wraak’.

De coalitie tegen IS, die door de Verenigde Staten geleid wordt en waar ook ons land deel van uitmaakt, was op de hoogte van de deal, maar heeft er alles aan gedaan om dat stil te houden. Truckchauffeurs die meehielpen kregen zwijggeld, maar de BBC sprak met meerdere getuigen die het nieuws bevestigden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20