‘Einde van Islamitische Staat’ aankondigen was prematuur, de bedreiging van onze vrijheid is nu permanent

In New York kwamen dinsdag bij een aanslag met een bestelwagen 8 mensen om het leven. Onder de slachtoffers een Belgische vrouw van 31. Onder de 15 gewonden ook 3 Belgen, die deel uitmaken van hetzelfde Antwerpse gezin. In de bestelwagen van de dader werden nota’s teruggevonden waarin hij trouw zweert aan de Islamitische Staat (IS).

In New York kwamen dinsdag bij een aanslag met een bestelwagen 8 mensen om het leven. Onder de slachtoffers een Belgische vrouw van 31. Onder de 15 gewonden ook 3 Belgen, die deel uitmaken van hetzelfde Antwerpse gezin. In de bestelwagen van de dader werden nota’s teruggevonden waarin hij trouw zweert aan de Islamitische Staat (IS).

Volgens  John Miller van de NYPD had de man ’tot op de letter’ de instructies gevolgd die door IS via sociale media worden verspreid. 

“De aankondiging van het einde van de Islamitische Staat – na de herovering van hun bolwerk Raqqa door de geallieerde troepen – was prematuur. IS boekt onverwachte vooruitgang. Vooral op het terrein dat hen het meest interesseert, het digitale slagveld. Die oorlog wordt uitgevochten via de sociale media en het ‘dark web’. Na de gruwelijke terreuraanslag van dinsdag in New York, bewijst de activiteit van de IS-fans in verschillende talen daar hun invloed.”

Dat zegt Haroon Ullah, een terreurexpert en de auteur van het boek “Digital World War: Islamists, Extremists, and the Fight for Cyber Supremacy“. Ullah werkte eerder als senior advisor inzake het bestrijden van gewelddadig extremisme bij het Amerikaanse State Department.

“De kans bestaat dat IS nooit de verantwoordelijkheid voor de aanslag zal opeisen, dat ze niet op de hoogte waren van [het bestaan van] de dader” denkt Ullah. “Maar wat de IS-fans wel zullen doen is het nieuws verspreiden, de terrorist als ‘een van de hunnen claimen’ of tenminste als iemand die door hen werd geïnspireerd.”

De bedreiging van onze vrijheid is nu permanent

Dit soort aanslagen verhinderen is onbegonnen werk. De politie krijgt duizenden tips binnen en om één enkel individu 24 uur per dag te surveilleren zijn 16 agenten nodig (vier per shift, drie shiften per dag, vrije dagen inbegrepen).

Een jaar geleden bevestigde toenmalig FBI-directeur James Comey de capaciteit van IS om ‘verwarde zielen’ zowat overal ter wereld tot terreurdaden aan te zetten. Enkel in de VS werden toen al meer dan 1.000 individuen gevolgd die ‘van het consumeren van IS-propaganda tot actie zouden kunnen overgaan.’

[Volgens de Belg Gilles de Kerchove, die al bijna 10 jaar lang coördinator van het EU-antiterreurbeleid is, zijn er 50.000 geradicaliseerden in EuropaIn het Verenigd Koninkrijk zouden er 20.000 geradicaliseerden verblijven, in Frankrijk 17.000 en in Spanje 5.000. In België zouden 2.000 geradicaliseerden zijn, waarvan er 500 naar Syrië zijn afgereisd. De rest zit verspreid over de overige EU-landen, schat de Kerchove. Hij zegt niet over precieze cijfers te beschikken, maar zich te baseren op ‘reeds gepubliceerde cijfers.’]

Dit risico, dat de vrijheid bedreigt die we normaal achten en ook verdienen, is dus permanent.

Nieuwe strijders rekruteren

Op de Franse zender BFMtv bevestigde Zack Gold, een expert die verbonden is aan het Rafik Hariri Center for the Middle East, in april al wat sommigen al vreesden:

“De aanslagen van de Islamitische Staat tonen aan dat de terreurgroep zich nog steeds in een expansiefase bevindt, ondanks de vele nederlagen die aan het front werden geleden. Op deze manier worden degenen die ideologisch dicht bij de groep aanleunen aangemoedigd om IS te vervoegen.”

Hij werd daarin bijgetreden door Jantzen Garnett, expert bij de Navanti Group Analytics:

“Een poging om de controle over zijn imago te heroveren, het moreel van de troepen te versterken en nieuwe strijders te rekruteren.” 

Zondag wordt in New York de marathon gelopen. Daarbij verschijnen meer dan 50.000 atleten aan de start en bevolken 3 miljoen toeschouwers het parcours. Het evenement gaat tot nader order gewoon door, al zal de aanwezige politiemacht worden verdubbeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20