Raketten afgevuurd tussen Syrië en Israël

De betrekkingen tussen Israël en Syrië zijn vannacht sterk verslechterd. Israël heeft donderdag aangekondigd dat het verscheidene strategische aanvallen op Syrië heeft uitgevoerd, nadat het buurland had geprobeerd een geheime nucleaire basis te vernietigen.

Israël en Syrië zijn al sinds het ontstaan van de Hebreeuwse staat met elkaar in oorlog. Dit incident markeert echter nieuwe spanningen, na een betrekkelijke rust van enkele jaren. ‘Een grond-luchtraket waarvan is vastgesteld dat hij uit Syrië komt, is in Negev neergekomen’, zei Israël donderdag. Negev is de grootste woestijn van Israël en de thuisbasis van een van de grootste kernreactoren van het land. Het land heeft niet gezegd of het erin geslaagd is de raket met zijn afweersysteem te onderscheppen. Het heeft echter geen schade aangericht.

Als vergelding heeft het Israëlische leger enkele minuten geleden de batterij van waaruit de raket werd gelanceerd en andere Syrische grond-luchtraketbatterijen getroffen. Het officiële Syrische nieuwsagentschap bevestigde dat de Israëlische raketten vanaf de Golanhoogten naar posities in de buurt van Damascus waren gestuurd. ‘Onze luchtafweerbatterij heeft de raketten onderschept en de meeste neergehaald’, voegde het agentschap eraan toe. Bij de onderschepping van de raketten werden echter enkele militairen getroffen.

Betrokkenheid van Iran

Deze vuurgevechten zijn ongetwijfeld het gevolg van een gebeurtenis die op 11 april in Iran plaatsvond. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Israël van een reeks sabotages aan nucleaire installaties, en meer in het bijzonder aan de centrale van Natanz. Deze fabriek staat bekend als een uraniumverrijkingszone.

Iran heeft, na het vertrek van de Verenigde Staten uit de nucleaire overeenkomst en de hervatting van de sancties, besloten de verrijking van zijn uranium te hervatten. Het land heeft een zuiverheid van 60 procent bereikt. Iran beweert echter dat deze verrijking verband houdt met civiele doelstellingen en niet met militaire.

Israël gelooft niet in die bewering. Het Hebreeuwse land is sterk gekant tegen verrijking van uranium door Iran en heeft herhaaldelijk verklaard dat het alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat Iran kernwapens verwerft. Bovendien is Israël vastbesloten te voorkomen dat Iran Syrië binnentrekt, een buurland dat al sinds 1947 in oorlog is.

Tot dusver heeft Iran geen verklaring afgelegd over het Syrische vuur richting Israël. Zijn betrokkenheid is dus nog niet bevestigd en dit zou een nieuwe spanning in het Israëlisch-Syrische conflict kunnen zijn. De Iraanse krant Kayhan publiceerde zaterdag echter een vernietigende kritiek van analist Sadollah Zarei, die suggereerde dat een ‘oog om oog’-reactie op de aanval op Natanz nodig is. En daarvoor adviseert hij een van de grootste kerncentrales in Israël, Dimona, als doelwit te nemen. Dat was het doelwit deze donderdagochtend.

Dit incident zal de zaken van Israël niet helpen, noch die van de Verenigde Staten. Beide landen zijn onderhandelingen met Iran begonnen over een nieuw nucleair akkoord. De onderhandelingen leken de goede kant op te gaan, maar Iran zou kunnen terugkrabbelen na het Israëlische vuur op Syrië.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.