Verschillende techbedrijven werken aan de ontwikkeling van een slimme bril die uiteindelijk onze smartphone moet vervangen. De huidige modellen zijn nog groot en duur, maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de prijzen dalen en de modellen kleiner worden.
Microsoft, Snap, Facebook, Google, Apple, Magic Leap en Amazon werken alle aan de ontwikkeling van computers in de vorm van een bril. Die bril kan overal worden gedragen en zal uiteindelijk onze smartphone vervangen. Zoals dat altijd het geval is met nieuwe concepten is nu een race ingezet om als eerste met zo’n bril op de markt te komen. Maar om dat waar te maken moeten de brillen er modieus en goed genoeg uitzien opdat ze overal en altijd kunnen worden dragen. Ook kunnen ze pas een echt succes worden indien ze binnen ieders bereik liggen qua prijs.
Google Glass
De dag komt waarop alle schermen die we vandaag gebruiken gewoon door een slimme bril zullen worden vervangen. Toch is die dag nog niet voor morgen. De huidige modellen zijn te groot en te duur. Ook geven ze de dragers ervan een wat vreemd uitzicht. Iets wat techbedrijven – het Google Glass débacle indachtig – willen voorkomen.
Google Glass genoot bij zijn lancering in 2012 heel wat belangstelling. Maar al vlug doken belangrijke problemen op. Omdat het apparaat bijkomende informatie kon aanreiken over objecten die in zijn gezichtsveld kwamen, werd door diverse partijen gewag gemaakt van een gebrek aan respect voor de privacy. Het bezit van een Google Glass werd door de omgeving vaak als bedreigend ervare. De verkoop van de Glass Explorer – het originele model van de intelligente bril die door Google werd ontwikkeld – werd in 2014 stopgezet. Dat gebeurde na klachten over mogelijke privacy-inbreuken. De Google Glass kostte ook 1.500 dollar.
Een nieuwe versie van de bril is wel al op de markt, maar richt zich op het bedrijfsleven. Een aantal grote concerns – waaronder vliegtuigbouwer Boeing, autobouwer Volkswagen, pakketbezorger DHL en het industriële conglomeraat General Electric – hebben inmiddels bij hun personeel al proefprojecten met het apparaat opgestart.
Nog jaren weg?
Hoewel we waarschijnlijk nog jaren verwijderd zijn van een doorbraak staan vele apps, spraakgestuurde assistenten en software al op punt.
In september lanceerde Amazon de Echo Frames, een doodgewone bril voorzien van een speaker en Alexa-software. De bril geeft antwoord op alle vragen die je’m stelt. Hij kan met andere woorden alles wat de spraakgestuurde assistent Amazon Echo kan doen.
Ook Microsoft, Snap, Facebook, Google, Apple en Magic Leap hebben al slimme brillen op de markt gebracht. Of zijn van plan dat te doen. De meeste exemplaren richten zich vandaag nog voornamelijk op gaming. En zijn van die aard dat je er liever niet mee op straat loopt.
Maar het is nog slechts een kwestie van tijd vooraleer men deze computers klein genoeg zal maken. Die dag zullen we onze smartphone thuis kunnen laten omdat onze bril al zijn functies gewoon zal overnemen.